2009. november 21., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 169. (841.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szélrózsa
ET-javaslat Pozsonynak

Az Európa Tanács (ET) azt ja-vasolja Szlovákiának, hogy az iskolai oktatás minden szintjén ja-vítsa a kisebbségi nyelvek taní-tását és a tanárképzést, valamint a kisebbségi nyelvű média helyzetét – tájékoztat az MTI.

A jelentést a strasbourgi székhelyű ET Miniszteri Bizottsága fogadta el, s a magyar, a német, a rutén, az ukrán, a roma, a cseh, a bolgár, a horvát és a lengyel nyelv szlovákiai helyzetét tekinti át. Felszólítja Pozsonyt: tegyen további intézkedéseket annak az igazságtalan gyakorlatnak a megszüntetése érdekében, hogy roma gyerekeket speciális oktatási intézményekbe iskoláznak be.

A dokumentum hangsúlyozza, az iskolai oktatás minden szintjén biztosítani kell a kisebbségi nyelvek megfelelő oktatását, és javítani kell a kisebbségi nyelveket oktató tanárok képzését is. Az Európa Tanács arra –"bátorítja" Szlovákiát, hogy javítsa a kisebbségi nyelveken sugárzó közszolgálati televíziózást és -rádiózást, valamint könnyítse meg a magán-televízióknak és a magánrádióknak a kisebbségi nyelveken való műsorsugárzást. Az ugyancsak ET szorgalmazza, hogy legyenek Szlovákiában újságok minden kisebbségi nyelven.

Újabb bántalmazás magyar szóért

Rendőrségi feljelentést tett ismeretlen tettes ellen az a kézdivásárhelyi fiatalember, akit hat román férfi vert és késelt meg, mert magyarul telefonált.

"Soha nem gondoltam volna, hogy a szülővárosomban azért kötnek belém, mert magyarul beszélek" – nyilatkozta a neve elhallgatását kérő 22 éves férfi a Duna Televíziónak. A megvert fiatalember azt mondja: arcán az ütések és a rugdosás következtében sebhelyek maradtak. Bal karja eltört, ráadásul a tenyerét is átszúrták.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó