2009. november 21., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 169. (841.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A "géniuszutód"

Volt egyszer egy olyan ember – és ez nem mese! –, aki magát a Kárpátok "géniuszának" tartotta. Ezt valószínűleg komolyan is gondolta. Sok mindent el lehet mondani róla, az első helyre viszont kétségtelenül a féktelen magyargyűlölete kívánkozik.

Ez az ember nem más, mint a kommunista Románia egykori vezetője, Nicolae Ceausescu. Kedvenc teóriája az volt, miszerint az országban mindenki román. A magyarok is, csak ők magyarul beszélő románok. S talán még sokan nem felejtették el, hogy – ha jól emlékszem, az 1980-as években – a külföldről Romániába bejuttatott magyar nyelvű Bibliákból a diktátor toalettpapírt készíttetett.

Nos, Ceausescut immár rég a föld borítja, a szocialista-kommunista rendszer is a múlté, ám a nemzetiségek elnyomása sok – sőt, egyre több! – államban ma is élő valóság. Hogy is mondta lapunk egyik korábbi számában Olekszandr Udod, az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium Innovációs Technológiai és Oktatástartalmi Intézetének igazgatója? "Jó lenne tudatosítani mindenkiben: van egy állampolitikai program, amit be kell tartani. Aki Ukrajnában él, az ukrán. És magyar iskolák sincsenek, ezt is jó lenne tudomásul venni."

A Kárpátok "géniuszának" ukrán utóda nem mellékesen akkor villantotta meg az IQ-szintjéről sokat eláruló, s mostanság az ukrajnai szellemi magaslat csúcsát jelentő eszmefuttatását, amikor a jövő évi 10. osztályosok számára rendelhető tankönyvek listáján nem szerepelnek a magyar nyelvű fordítások. Az, hogy a gyerekeket, a tanárokat megfosztják az anyanyelven való tanulás és oktatás lehetőségétől, nyilván az általa említett állampolitikai program része, amiből nekünk, kárpátaljai magyaroknak már bőven kijutott egy-egy keserű falat. Rajta a "minőség" garanciáját jelző védjeggyel: "Aki Ukrajnában él, az ukrán."

A bibliazúzó Nicolae Ceausescu elégedetten csettinthet a pokolban.

Tóth Viktor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó