2009. november 21., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 169. (841.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
"Újinfluenzás" vendéglátás

Az influenzajárvány alapvetően mindenkit érint. Ugyanakkor tömeges helyeken a fertőzésveszély lényegesen fokozottabb. Ilyen a tömegközlekedés, a szolgáltatóipar legtöbb létesítménye, többek között az éttermek és a kávézók, amelyeket ma már nemcsak a pénzügyi és gazdasági válság sújt, hanem annak veszélye is, hogy forgalmuk a nullára zuhan vissza. Kárpátaljáról lévén szó, természetesen a gyógyüdülők sem maradhatnak ki az ily módon veszélyeztetettek sorából.

– Hetek óta drasztikusan befolyásolja a forgalmat az influenza miatti vesztegzár – mondta el megkeresésünkre Bíró Tibor, a beregszászi járási Helikon hotel, a Sörkert vendéglő és a Találka étterem tulajdonosa. – Az első nagy csapás a gazdasági válság volt. A most "kihirdetett" járványt pedig végső csapásnak mondanám: üres a szálloda, üres a kávézó és az étterem is. Ilyen nagy visszaesést még egyszer sem tapasztaltunk. Lassan tíz éve vagyok a szakmában, de ehhez hasonló rossz évem még nem volt. Készítettem egy "saját bejáratú" felmérést. Kiderült, hogy még az első évnél is gyengébb a forgalmam.

A vállalkozó a továbbiakban elmondta: valahol természetes, hogy a külföldi turisták óvatosságból nem jönnek, csakhogy a belföldi vendégek is elkerülik a vidéket. Több külföldi csoport is visszamondta a szállodafoglalást, egy ideje végképp megszűnt az ilyen irányú érdeklődés. Pedig közeleg a szilveszter, ám az évbúcsúztatóra még egyetlenegy helyet sem foglalt le senki. Bezzeg tavaly!

– Bízom benne, hogy a mesterségesen felfújt járvány gyorsan lecseng és újra visszatérnek a vendégeim – reménykedik Bíró Tibor.

Mikola Jakimec, a beregszászi Arany Páva tulajdonosa is hasonló cipőben jár:

A tömegközlekedésben is széles ösvényt vágott az influenza. A megyeszékhelyen a városi kisbuszok tucatjával vesztegelnek a végállomásokon, a helyiérdekű és a távolsági járatok is csupán félkapacitással róják a kilométereket, bár Volodimir Kozun szavaiban mintha lenne némi fénysugár:

– Kemény volt az elmúlt két hét – vonta meg a közelmúlt tanulságát az Ungvári 12107. sz. Személyforgalmi Vállalat vezetője. – Amióta vesztegzár alá kerültek az iskolák és a felsőfokú tanintézetek, nagyot esett a forgalmunk. A járművek kihasználtsága egyes napokon még a húsz százalékot sem érte el.

Most, hogy már valamelyest kitombolta magát a járvány, lassan az utazóközönség száma is kezd növekedni.

– Ami az éttermet illeti, jóval kisebb a forgalom, mint egy évvel korábban volt, a szálloda egyenesen kong az ürességtől az utóbbi hetekben. Nem jönnek a turisták, bármit is teszünk.

Munkácson feleannyi vendéget sem látni a kávézókban, mint az év elején, vagy akár csak egy hónappal ezelőtt. A járvány elriasztja a lakosságot attól, hogy a vendéglátóhelyeken töltse szabad óráit.

Övön aluli ütés érte a vendéglősöket. Az sem kizárt, hogy némelyiknek beletörik a bicskája az influenzába. Ám a többség bizakodó, vallják: a remény hal meg utoljára.

– Eddig sem voltunk zsúfoltak, de most már alig van betérő vendég – panaszolta Marija Szlivka, a Galka kávézó vezetője. – Mostanában leginkább a forró citromos tea és a fokhagymás pirítós fogy. Hiába, mindenki óvatos, sokan védőmaszkban jönnek. Megértem őket, de mi lesz velem? Hogy tudom majd fizetni az alkalmazottakat és a bérleti díjat? Fogalmam sincs! Két embert már elbocsátottam, a nyitva tartás idejét is csökkentettem, de ez nem megoldás.

A helyzet a megyeszékhelyen is hasonló, bármelyik kávézó- vagy étteremtulajdonosnál is érdeklődik a tudósító:

– Azt hiszem, nem mondok azzal újat, hogy a Váralja kávézó mindenekelőtt a diákság körében népszerű, az egyetemisták gyakran térnek be hozzánk egy-egy kávéra, lángosra stb. – fogadott az üzemeltető, Rusznák György. – Gondolom, ezzel mindent elmondtam. Amióta szünetel a tanítás, jelentősen visszaesett forgalmunk.

– Legalább ötven százalékkal esett vissza a látogatottság – panaszolta Margarita Moscsak, az Ukrán Vállalkozók és Iparosok Szövetségének kárpátaljai vezetője. – Ez nemcsak a vendéglátói egységekre vonatkozik, hanem általában a kereskedelemre, a turistaforgalomra is. Mindenki óvatos, inkább otthon marad, mintsem bevállalná a bizonytalant.

Viszont egy másik, ilyen szempontból szintén veszélyes gócpontot, a gyógyüdülőket még mindig ostromolják a "vírusok". A legutóbbi tájékoztatások szerint a novemberi beutalók hetven százalékát adták vissza vagy ütemezték át december végére. Viszont minden rosszban van valami jó. Esetünkben azok, akik úgy döntöttek, hogy nem riadnak vissza az influenzától, ezekben a hetekben sokkal kényelmesebben pihenhetnek, illetve sorban állás és várakozás nélkül vehetik igénybe az intézmények szolgáltatásait.

– Mindent megteszünk, hogy megelőzzük a fertőzést – nyilatkozta Okszana Furman, a Sajáni gyógyüdülő főorvosa. – Elsősorban az étrendre figyelünk oda sokkal fokozottabban. Fokhagymát mindennap minden gyógykezelt kap, ha szereti, ha nem. A citrom és a többi vitamindús gyümölcs is állandó a menüben. Egyébként az a meglátásom, hogy lassan lecsengőben van a járvány, ami azt eredményezheti, hogy december közepére-végére mi is visszaállunk a megszokott kerékvágásba.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó