2009. november 21., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 169. (841.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kézfogás gázügyben
Viktor Juscsenko az egyezmény újratárgyalását követeli

Oroszország nem foganatosít szankciókat Ukrajna ellen a gázszállítással kapcsolatos mulasztásai miatt – jelentette be Vlagyimir Putyin a Julija Timosenkóval folytatott tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón. A jaltai találkozó tétje nem kevesebb volt, mint az Ukrajnába, valamint Közép- és Nyugat-Európába irányuló szállítás folyamatosságának szavatolása.

Az elfogadott megállapodás, valamint az a tény, hogy a Naftogaz időben rendezte számláját, minden bizonnyal az újabb gázháború elmaradását jelenti. Ám a Podrobnosztyi tudósításából az is kiderül, hogy bármennyire is engedékenynek tűnt az orosz miniszterelnök, Kijev nem kap bónuszpontokat, sőt, a 20 százalékos árengedmény is oda.

Putyin megértőnek bizonyult a tekintetben, hogy Ukrajna nem fogadta az előzetesen megrendelt mennyiséget, s csupán ezzel kapcsolatban nyomatékosította, hogy a Gazprom egészen biztosan nem él a jogában álló büntető intézkedésekkel. Viszont a jövőben az árat illetően Kijevet nem illeti meg semmilyen kedvezmény, ugyanannyiért kapja a földgázt, mint a többi európai ország, azaz a korábbinál 20 százalékkal drágábban. Mintegy kártérítésként módosították a tranzit árát. A jövőben az ukrán fél 60 százalékkal többet kap a területén továbbított fűtőanyag után.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország a továbbiakban él-e majd a szankciók lehetőségével, nem Putyin, hanem tanácsadója reagált. Viktor Csernomirgyin megerősítette: a büntető intézkedésekről szóló passzus ezután is szerepel a megállapodás szövegében. A politikus még hozzátette: az orosz–ukrán együttműködés csak akkor lesz zavartalan, ha Kijev folyamatosan és időben rendezi számláit. Ezt egyébként Julija Timosenko Jaltában határozottan megígérte kollégájának, mint ahogy azt is, hogy Ukrajna pontosan teljesíti a tranzittal kapcsolatos kötelezettségeit.

Távolról sem elégedett a jaltai megállapodással Viktor Juscsenko. Ezt az államfő Dmitrij Medvegyevnek írt levelében is kifejtette. Az árpolitika korrekcióra szorul. Ukrajna Európában a legalacsonyabb tarifán továbbítja a gázt, s amíg ez így marad, aligha lehet a tranzit stabilitásáról beszélni – jelentette ki Juscsenko.

Moszkva azonnal reagált az elnöki levélre. Igaz, nem az államfő válaszolt, hanem Szergej Prihogyko. Az elnök tanácsadója szerint Viktor Juscsenko szövegében fellelhetők a politikai zsarolás elemei, ám Oroszország nem engedi meg, hogy Európa energiabiztonsága ukrán politikusok ambícióinak függvénye legyen.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó