2009. november 21., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 169. (841.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hatvanöt év után is fáj

Nagyon sok kárpátaljai családban a novemberi Erzsébet-nap jeles, ünnepelt eseménynek számít. Ám a történelem úgy hozta, hogy a közösség számára egy fájdalmas történelmi sorscsapással is párosult: 1944-ben ekkor kezdték meg a magyar és német nemzetiségű személyek malenykij robotra való deportálását. A 65 évvel ezelőtti esemény kapcsán rendeztek konferenciát Beregszászban, az Európa–Magyar Házban.

– 1944 gyászos esztendő számunkra, de ugyanolyan a Kárpát-medence szinte valamennyi nemzetiségének, legyenek azok magyarok, szlovákok, németek. 1944 novembere számunkra az elhurcolások, a végső kiábrándulás hónapja. Akkor néhány hét alatt az emberek rádöbbentek, a rendszer nem csak demokratikus tud lenni, hanem elnyomó is: sokakat vitt messzi tájakra, és keveseket hozott haza – mondta Zubánics László, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) elnöke.

Közös imádkozás után Pocsai Vince református lelkipásztor személyes élményét osztotta meg. A hallgatóság között helyet foglaló édesapja 26 hónapig raboskodott.

– Családunkban a mai napig téma a láger, a szenvedés. Ez azt bizonyítja, hogy igen mély nyomokat hagytak édesapámban azok a hónapok. A legméltóbb keresztyéni megemlékezés, hogy imádkozunk: az Úr legyen kegyelmes a végrehajtókhoz, ottmaradt testvéreink pedig nyugodjanak békében mindörökké – mondta a lelkipásztor. Édesapja, id. Pocsai Vince könnyes szemmel emlékezett vissza az átélt borzalmakra.

Dr. Tóth Mihály, a Szolyvai Emlékparkbizottság elnöke hangsúlyozta, tevékenységük elsősorban a kegyeletről, a rehabilitáció elvégzéséről, történelmi-társadalmi elfogadásáról szól. A beregszászi konzulátus nevében Scherczer Károly konzul, a magyar Miniszterelnöki Hivatal (MeH) képviseletében Kuzmányi István tanácsos emlékezett meg a 65 évvel ezelőtti eseményekről. Zubánics László felolvasta dr. Szili Katalin, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma vezetőjének levelét.

A konferencia Markovits Kretz Eleonóra, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre elnökének, valamint Dupka György, a Szolyvai Emlékparkbizottság felelős titkárának előadásával, a malenykij robotról szóló dokumentumfilmek vetítésével folytatódott. A résztvevők ezt követően megtekinthették a Baranya Megyei Múzeumok igazgatósága, illetve a Pécsi Városi Múzeum jóvoltából élettörténeteket, sorsokat bemutató kiállítást.

A rendezvény szervezője az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ), a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI), valamint a Szolyvai Emlékparkbizottság volt. Ma 10 órakor Szolyva paszikai bejáratánál, a honfoglalási harcos emlékművénél, 11 órakor pedig az emlékparkban tartanak megemlékezést.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó