2009. november 19., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 167.-168. (839.-840.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Felcsillant a Zirka a Bereg-vidéki labdarúgás egén

Bowlingos szakkifejezéssel élve, idén tarolt a beregszászi futball. Nem csak a megyeiben, hanem a járási labdarúgó-bajnokságban is a Vérke-parti város fiai diadalmaskodtak. A Beregvidéki FC sikerét követően az elmúlt hétvégén a Beregszászi Zirka is trónra ülhetett. A vidékünk élvonalához hasonlóan az utolsó fordulóig kiélezett Bereg-vidéki pontvadászat is sok izgalmat és meglepetést tartogatott.

– Az idei szezon minden tekintetben felülmúlta az előzőket – értékelt Bidzilja Pál, a Beregszászi Járási Labdarúgó Szövetség elnöke. – A megyében magasan a Bereg-vidéki pontvadászat a legerősebb, legszínvonalasabb. Ezt támasztja alá, hogy az utolsó fordulóig négy csapat volt esélyes a bajnoki címre. Ami egyedülálló, hogy a helyi tehetségeket támogatva szigorú szabályozás van életben a csapatösszetételről. Egy szezonban összesen öt idegenlégióst igazolhat egy csapat, ami egyben azt is jelenti, hogy ha nem válnak be, csak helyi játékossal pótolhatók. A többi járással ellentétben rutinos, tapasztalt, szakmához értő bírák "vezénylik" a mérkőzéseket. Kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci, ez a mondás a járási labdarúgásra is jellemző. Ahol nagyobb a szponzori segítség, jobbak az eredmények is. Pozitívumként említhető, hogy a járási költségvetésből finanszírozzuk a játékvezetőket. Ez a támogatási összeg 15 000 hrivnya – emelte ki az elnök.

– Hogyan jellemezné a csapatok és a játékosok idei teljesítményét?

– Amatőrökről lévén szó, a legtöbb vidéki klubnak nincs lehetősége a rendszeres edzésekre. Ám ennek ellenére több kiemelkedő játékos is bizonyította tehetségét. A leglátványosabb fejlődést a Zirka produkálta, tavalyi gyengélkedésük után idén fordult a kocka. Ugyanez elmondható a badalói és a dédai csapatról is. A címvédő Gáti Artosz sokáig vezette a tabellát, azonban a finisben nem jött ki a lépés, így lecsúsztak a dobogóról. Ám a gátiak vigasztalódhattak a téli és a nyári kupa elhódításával. Egyetlen csapat kivételével mindenhol helyi vagy Bereg-vidéki edző ül a kispadon. Egyedül a Zirka döntött úgy a bajnokság félidejében, hogy munkácsi trénert alkalmaz. Az eredmény alapján jó döntés volt. A játékosok közül kiemelkedő teljesítményt nyújtott Béres Richárd, a jánosi klub hálóőre, mindösszesen 26 gólt kapott a szezon során. A legjobb csatár a badalói Kardos Zsolt lett. A középpályások között figyelemreméltóan teljesített Tar Lajos, a Vérke-parti gárda játékosa, míg a védők között Sznobcsák Tamás, a badalóiak focistája bizonyult a legjobbnak.

– Milyen a stadionok és a pályák állapota?

– Nem panaszkodhatunk, megfelelnek a színvonalnak, sőt. Meg kell említeni a közelmúltban felújított jánosi, a vári, valamint a gáti stadiont, ahol külön edzőpályát is kialakítottak. Kiemelkedő a badalói pálya, amely megyei szinten is az egyik legjobbnak számít. Érdekesség, hogy míg Nagybereg nem nevezett be a bajnokságba, egy remek stadionnal rendelkezik. Reméljük kedvet kap ehhez és Bégány, Som, valamint Macsola is bekapcsolódik.

– Az idén sokat lehetett hallani rendbontásokról, bíróverésekről. Hogyan sikerült elkerülni ezeket Bereg-vidéken?

– A megyében gyakran előforduló pályaszéli botrányok minket elkerültek. Annak ellenére, hogy kiélezett volt a pontvadászat, sportszerű és igazságos küzdelmet láthattunk. Itt mindenki ismer mindenkit, a szakszövetség és a csapatok vezetői évek óta együtt dolgoznak, tisztelik egymást és a futballt helyezik előtérbe. A legnagyobb gondot a visszalépések jelentik. Idén is előfordult, hogy mérkőzések maradtak el, ami leginkább a pénzhiánnyal magyarázható. A jövőben ezt szeretnénk kiküszöbölni.

Pavlo Ivanyót, a Beregszászi Zirka klubelnökét, aki épp az Ukrajna–Görögország világbajnoki pótselejtezőre igyekezett, a Doneckbe tartó vonaton értük utol.

– Óriási teljesítményt vittünk véghez az idén. Minden egyes pontért nagy csatát vívtunk, végül megnyertük a "háborút" – mondta lapunknak telefonon az elnök.

– Milyen út vezetett a "csillag ragyogásáig"?

– Tizenegy éve szerepel a csapat a bajnokságban, ám ez alatt az idő alatt bár többször álltunk a bajnoki cím kapujában, be kellett érnünk a dobogós helyekkel. Fordulóról fordulóra győzelemre törekedve léptünk pályára, nagyon akartuk a bajnoki címet. A trófea megszerzéséhez a játékosok, az edző és a támogatók maximális odaadására is szükség volt. Merész húzás volt, hogy félidőben trénert cseréltünk, ám a munkácsi Ivan Fizer bebizonyította, megérdemelte a bizalmat. Nagyban hozzájárult az eredményhez, hogy sikerült játékosokat igazolnunk Beregvidéki FC-től, a széthulló muzsalyi csapattól. A téli és a nyári kupadöntőben a Gáti Artosszal szemben maradtunk alul, de a bajnoki cím feledteti a kudarcokat. Üröm az örömben, hogy nincs saját stadionunk. Hazai találkozóink Beregvégardóban zajlanak. Ennek ellenére rengetegen szurkolnak a csapatnak, rangadókon ezernél is többen kilátogatnak a mérkőzésre. Vannak olyanok, akik biciklire pattannak és elkísérik a csapatot a közeli falvakba is.

Molnár Bertalan

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó