2009. november 19., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 167.-168. (839.-840.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A férfiak nem szeretnek kezet mosni

A kézmosás a baktériumok és vírusok terjedése elleni leghatékonyabb módszer.

Mégis, egy brit kutatás szerint a férfiak közel egyharmada csak akkor mos kezet, ha az szemmel láthatóan piszkos. Egy felmérés szerint 29 százalékuk még akkor sem teszi ezt, ha tömegközlekedési járműn utazott, éppen tüsszentett, vagy főzni készül. A nőknél ez a szám 18 százalék. Azt is megállapították, hogy az erősebb nem képviselői, még ha mosnak is kezet, ritkábban használnak szappant, és általában rövidebb ideig tisztálkodnak.

Az újszülöttek az anyanyelvükön sírnak

Bár még a méhen belül van, a baba a terhesség utolsó harmadában már hall minket.

Egy új kutatás szerint mire a baba megszületik, már megtanulta szülei "hanghordozását", amit abból lehet megfigyelni, ahogy a hangmagassága síráskor emelkedik vagy süllyed. A kutatás során 60 újszülöttet mértek fel, a babák fele francia, a fele német volt. A francia újszülöttek sírása először mélyebb hangon kezdődött, majd egyre magasabb lett, míg a német újszülöttekre ennek épp a fordítottja volt jellemző. A kutatók szerint ezek a minták megfelelnek az anyanyelv intonációjának, ami arra utal, hogy a babák már a megszületésük előtt gyűjtik az információt, ami később a beszédtanulásban lesz segítségükre. Korábbi kutatások szerint a nyelvi különbségek már 7 hónapos korban jelentkeznek, ám ez a vizsgálat már egy korábbi időpontra helyezi a nyelvtanulás kezdetét. Az elemzés megerősíti azt a vélekedést is, hogy jó, ha a szülők már a terhesség alatt beszélgetnek a babával. Bizonyos vizsgálatokból az is kiderül, hogy az anyagilag rosszabb helyzetben levők kevesebbet beszélgetnek a gyerekeikkel, és emiatt iskoláskorban a gyerekek szókincse a fele azokénak, akik jobb körülmények közé születtek.

A testmozgás hatásos a depresszió ellen

A legtöbb depresszióban szenvedő ember esküszik a testmozgás, az edzés jótékony hatására.

Vannak, akik épp olyan rendszeresen mozognak, mint ahogy gyógyszereiket szedik. A betegek egy csoportjánál különösen jó hatású a testmozgás, a javulás mértéke összevethető a gyógyszert szedőknél tapasztaltakkal. A legtöbb sikert a legalább 30 percen át végzett intenzív edzéssel lehet elérni. Több vizsgálat is bizonyítja, hogy a rendszeresen végzett mozgás akár 47 százalékkal is mérsékelheti a depresszió tüneteit. Előfordul, hogy olyanoknál is hatásos, akiknél a gyógyszerek nem hoztak eredményt. Mindez nem teljesen tisztázott, de a szakember szerint az agyban található vegyi anyagok (például a szerotonin) szintjének emelkedése is szerepet játszhat.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó