2009. november 19., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 167.-168. (839.-840.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szabad taktikázni?

Rengeteg kérdést vet fel, hogy szabad-e, illetve kell-e taktikázni egy párkapcsolatban? A vélemények többnyire ütköznek, olyan fogalmak merülnek fel, mint a bizalom, a feszültség, az idő, az érdeklődés és annak hiánya. Vajon mi az igazság?

Azt nem lehet elvitatni, hogy az első randik alkalmával az ember mindig megpróbálja magát szebbnek és jobbnak láttatni, mint amilyen. Ez persze nem azt jelenti, hogy összevissza hazudoznánk a velünk szemben ülő, szép reményekkel induló pasinak vagy épp csajnak. Butaság lenne azzal indítani egy beszélgetést, helló, Anettának hívnak, reggelente olyan vagyok, mint egy zombi és egyébként üvöltve tépkedem a hajam (meg a tiedet is), ha a fogkrémes tubus vége nincs szépen visszagöngyölítve. Ilyenkor jön az olyan finomított verzió, mint a szeretem a rendet, vagy inkább délutáni típus vagyok. Nem hazugság ez, csak a valóság kozmetikázása. Lelki smink.

Bár még mindig nem tudjuk pontosan, mióta is járunk, felmerül egy másik probléma: ki hívjon fel kit? És milyen időközönként? Ma már kopik az a társadalmi elvárás, hogy csak a férfi keresheti a nőt, de továbbra sem reprezentatív felméréseink szerint a pasik nem szeretik, ha kétóránként megcsörren a telefonjuk egy "hogy vagy"-gyal? Ettől függetlenül a fiúk is emberi, érző lények – még ha jól is titkolják – és szeretik, ha törődnek velük. És ehhez bizony az is hozzátartozik, hogy nem csak ők loholnak a nő után. Elvégre biológiai meg evolúciós beidegződéstől vezérelve ők is anyát keresnek a gyermekeiknek (kérdés, hogy hány gyereknek hány anyát...), ezért hosszútávon az nyert, aki a menedéket, ha úgy tetszik, a tűzhelyet tudja nyújtani az éhes férfi gyomornak. Meg persze a személyi radiátort az ágyban, de ez már más lapra tartozik...

Amikor már végre mindenki megnyugodhatna, mert beállt az egészséges hogy vagy, milyen napod volt, mit csináltál ma aránya, jön a következő nagy stresszhelyzet. A bűvös szeretlek szócska. Vannak, akik abban a pillanatban, amint eszükbe jut, ki is mondják, és vannak, akik hetekig, sőt, hónapokig rágják, kimondják-e, miután először megfogalmazódott bennük. Ezzel azonban tényleg óvatosan kell bánni. Természetesen erre sincsen mértékegység, amivel meg lehetne határozni, mikortól lehetünk biztosak az érzéseinkben, ám ha hónapokig elnyomjuk magunkban, előbb vagy utóbb úgyis győz, és kirobban. Fontos azonban, hogy ne várj rögtön kontrázó "én is"-t, nagyon ritka ugyanis, hogy két ember egyazon pillanatban érezze azt, itt az ideje lelkileg is teljesen lecsupaszodni.

Hosszú távon képtelenség taktikázni, bár tény, hogy lakva ismerszik meg az ember. Azért azonban még senki nem haragudott meg, mert teret adtál a másiknak arra, hogy kiélhesse érzéseit és vágyait egy kapcsolatban. Ezen elgondolás szerint tehát álarcot viselni nem, empátiával és kompromisszumkészséggel fordulni a párodhoz azonban szabad, sőt, erősen ajánlott is.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó