2009. november 19., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 167.-168. (839.-840.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Rongyos diplomák

Ukrajnában virágzik az okmányok és diplomák hamisítása. Az egyik országos tévécsatorna riportere különös nyomozást végzett a témában. Rejtett kamerával kereste fel az ügynökségeket, hogy a számára "életbevágóan" fontos iratokat megszerezze. Nos, kiderült, egy olyan országban élünk, ahol a lehetőségek korlátlanok. Születési bizonyítvány? A tarifa 450 és 800 zöldhasú között mozog. Személyi igazolvány? Csekély tíz rongy, azaz ezer dolcsi. Felmerül a kérdés, miért van valakinek szüksége személyi iratai hamisítására.

Nos, téved az olvasó, ha azt hiszi, azért, mert elveszett, esetleg névváltoztatás miatt. Az oknyomozó kolléga ugyanis kiderítette, hamis papírokkal örökséghez is hozzá lehet jutni, ha sikerül bebizonyítani, hogy az illető a gazdag elhunyt valamelyik rokona. Hogy országunkban hány idős ember távozik úgy a túlvilágra, hogy egyetlen hozzátartozója sem marad, csak tippelni lehet. Na ekkor jön a képbe a távoli "rokon", aki pályázni kezd az ingatlanra és más vagyontárgyakra.

Legnagyobb a kereslet a hamis diplomák iránt. Nagy port kavart fel a nemzetbiztonsági szolgálat egykori helyettes vezetőjének esete. Andrij Kiszlinszkij az egyik fővárosi egyetem végzőseként szerepelt a nyilvántartásban, de mint kiderült, soha nem koptatta annak padjait. A diplomát nemes egyszerűséggel megvette – potom nyolcszáz dollárért. Akkor a Szevodnya újságírói derítettek fényt a fals oklevélre és ezzel a tényfeltárással egy egész üzletláncot sikerült leleplezniük. A hálózat működtetői szinte mindegyik fővárosi és nagyobb vidéki egyetem diplomájáról rendelkeztek mintával. Mint kiderült: az oktatási tárca egyik munkatársa volt a beszállítójuk. A diploma hitelesítésénél azonban akadt egy kis probléma. Ahhoz, hogy regisztrációs számot kapjon az egyetemtől vagy főiskolától, és bekerüljön a tanintézet "nagy könyvébe" – az egyetemek minden diplomát jegyzékbe vesznek – plusz harmincezer dollárt kell még letenni. Valószínűleg sok ember osztozik ezen.

A becsületesen és szorgalmasan tanuló egyetemista és főiskolás biztosan felháborodik ezen. Igaza van. Míg ő hosszú éveken, éjszakákon át görnyed a jegyzetei felett, órákat tölt a könyvtárakban, a laboratóriumokban vagy a medikusok esetében a műtőben, addig akadnak, akik mindezt néhány hét alatt jó pénzért megveszik. Még az sem vigasz számukra, hogy a vett diploma mellé tudás nem jár, mert elhelyezkedéskor sok esetben nem is az a legnyomósabb érv.

Hogy az okirathamisítást bünteti az állam? Valószínűleg ezt az érintettek is tudták. De amíg a bírság 850 hrivnya és feltételesen hat hónaptól két évig tartó börtönbüntetés szabható ki, addig ettől nemigen riadnak vissza a bűnözők. Meg aztán, a korlátlan lehetőségek országában élünk. Mint oly sok más, valószínűleg a szabadság is megvehető.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó