2009. november 19., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 167.-168. (839.-840.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A munkácsi éjszaka vadászai

Öt jóképű fiatalember ült le a megyei fellebbviteli bíróságon a vádlottak padjára. A húszéves Viktor Laksaj, Hladonik István, az egyik felsőfokú tanintézmény diákja, a foglalkozás nélküli Szerhij Fedaka és két kiskorú társuk, Roman és Vaszil ártatlan arckifejezéssel egykedvűen hallgatta az ügyész vádbeszédét.

A fiatalok nappal normális emberekként éltek. Senki nem gondolta volna, még legközelebbi hozzátartozóik sem, hogy éjszaka "farkasbőrbe" bújva tartják rettegésben a munkácsi járókelőket. A rendőrségre egyre-másra érkeztek a rablótámadásokról szóló bejelentések.

A sértettek egyike a késő esti órákban a vasútállomásról gyalogosan indult a belváros felé. A gyéren kivilágított csendes utcán léptek hangjára lett figyelmes. Hátrapillantott és néhány méternyire három alakot látott, akik kitartóan követték. Átfutott az agyán, hogy valami rosszban sántikálhatnak, de elhessegette a rémképeket. Elvégre mások is járnak-kelnek éjszaka. Az egyik sötét helyen követői utolérték, s még mielőtt bármit is tehetett volna, alaposan fejen ütötték.

A sértett eszméletlenül terült el a földön. A támadói átkutatták a zsebeit. Még javában motozták, amikor a sértett magához tért, de jobbnak látta mozdulatlannak maradni. Az életét többre tartotta a nála lévő hatezer hrivnyánál. A tolvajok a pénzét és a maroktelefonját is magukhoz véve eltűntek.

Másnap feljelentést tett. A rendőrök megkezdték a nyomozást, átfésülték a támadás helyszínét. Az utca éjszakai vadászaira azonban a sötétség fátyla borult. A nyomozók sorra vették a priuszosokat, a hasonló cselekményekért nyilvántartásba vett egyéneket, de nem jutottak előbbre.

Kisvártatva újabb bejelentést kaptak. Ezúttal a Győzelem utcában támadtak meg éjjel egy hazafelé tartó fiatalembert. Ő is a közeledő léptek zajára figyelt fel. De arra sem volt ideje, hogy hátra pillantson, mert leütötték. Nem tudja, mennyi ideig feküdhetett eszméletlenül a járda kövén. A telefonja és digitális fényképezőgépe, valamint másfél ezer hrivnyája tűnt el.

A vérszemet kapott banda a következő éjszaka ismét hallatott magáról. A város egy másik kerületében néztek ki maguknak két részeg férfit. A bevált módon, hátulról közelítették meg a sértetteket, akik bódult aggyal észre sem vették a támadókat. Mire magukhoz tértek, a rablók messze jártak.

A sokasodó bejelentések mellett elindult a szóbeszéd az emberek körében. A rémhíreket csak a banda lefülelésével lehetett megállítani, amivel a rendőrök is tisztában voltak. A bűnszövetkezet tagjai valóságos macska-egér harcot folytattak az őket üldözőkkel. Mindig a legváratlanabb helyen csaptak le, egyre vakmerőbben és növekvő brutalitással.

A nyomozók abban bíztak, hogy a banda előbb-utóbb elkövet valamilyen hibát, illetve megkísérli értékesíteni a rabolt holmit. Ezért folyamatos megfigyelés alá vonták az orgazdákat. Mint kiderült, helyesen. Elsőként Viktor Laksaj került a bűnüldözők látóterébe. A fiatalemberről kiderült, már van priusza. Nemrég öt év szabadságvesztésre ítélték, igaz a büntetés végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették.

Ezután a fiatalember minden lépését figyelték. Nem kis meglepetésre rendezett családi háttérrel rendelkező, büntetlen előéletű fiatalemberek kerültek képbe. A rendőrök lépésről lépésre haladva derítették fel a bűnszövetkezetet. Laksaj volt a bandavezér, ő osztotta ki a feladatokat és tanította be a társakat, hogyan kell szakszerűen leütni egy embert. A fiatalkorúakra hárult a felderítés. Roman és Vaszil esténként beült valamelyik kései óráig nyitva tartó szórakozóhelyre, s kifigyelte, a vendégek közül kinek van vastag pénztárcája. Amikor kiszemelték a soron következő áldozatot, telefonon értesítették a többieket.

A bandát egy ilyen akció alatt kapcsolták le. A rendőrök csapdát állítottak. A fiatalok nem is sejtették, hogy az újabb kipécézett személy a csalétek, amire nyomban ráharaptak. Zsákmány helyett azonban bilincset kaptak a csuklójukra.

A nyomozás során tekintélyes mennyiségű bizonyíték gyűlt össze. A tárgyaláson a vádlottak nem tagadták bűnösségüket. A bíróság végül Viktor Laksajt nyolc év hat hónap, Szerhij Fadakát ötévi, Hladonik Istvánt négyévi börtönben letöltendő szabadságvesztésre és mellékbüntetésként teljes vagyonelkobzásra ítélte. A fiatalkorú vádlottakat fejenként két év szabadságvesztéssel sújtotta, továbbá a sértetteket ért anyagi és erkölcsi kár megtérítésére kötelezte őket az igazságszolgáltatás.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó