2009. november 19., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 167.-168. (839.-840.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A szoptatás a babának és a mamának egyaránt jó

Volt idő, amikor elképzelhetetlennek tűnt, hogy a csecsemőt ne az édesanyja etesse saját tejével. Más korokban a nagyvilági dámák szoptató dajkát fogadtak gyermekük mellé. Majd jött egy időszak, amikor divatjamúltnak vélték a természetes táplálást. Manapság egyre több anya fogadja el az orvosok véleményét, amely szerint nincs jobb a kicsinek, mint az anyatej.

– A sikeres szoptatás alapja a jó kezdet. A nemzetközi felmérések azt mutatják, hogy a nők kilencvennyolc százaléka alkalmas a szoptatásra. Sok anya mégis úgy véli, valamilyen fizikai vagy lelki okból képtelen természetes módon táplálni gyermekét. Nehéz megállapítani, hogy ezek valós indokok-e, vagy csak az első szoptatás sokszor kellemetlen élménye rémíti meg a nőket. Ezért hasznos az előzetes és folyamatos felkészítés – mondja Szvitlana Poljanszka, az Ungvári Városi Gyermekpoliklinika osztályvezetője. – Tevékenységünk egyik sarkalatos része a szoptatás népszerűsítése. Ezt orvosainkon kívül a körzetekben édesanyákból álló támogatói csoportok is végzik. A kismamák kérdéseikkel bármikor felkereshetik őket és tapasztalatot cserélhetnek.

– Azért is fontos megértetni az édesanyákkal a szoptatás előnyeit, mivel a tökéletesen emészthető, a csecsemő immunrendszerét erősítő anyatejet semmi sem pótolja – erősíti meg dr. Ljáh Erzsébet, a gyermekpoliklinika vezetője. – Segít az ép fogazat kialakulásában, megóv a fertőzésektől. Az egészségügyi és szoptatási szakemberek megegyeznek abban, hogy a legjobb, ha megvárják a hathónapos kort. A legtöbb baba csak hat-kilenc hónapos korára lesz képes szilárd ételeket fogyasztani. Azonban ha a családban előfordult allergia, érdemes még tovább szoptatni a gyermeket. Egy amerikai tanulmány szerint, azoknál a csecsemőknél, akiket az első hat hónapban kizárólag szoptattak, kevesebb esetben fordul elő tüdő- és fülgyulladás, mint azoknál, akiket a 4. és 6. hónap között más táplálékkal is etettek. Sőt, az első hat hónapi kizárólagos szoptatás a hasmenéses betegségek kockázatát is csökkenti. Kimutatásaink azt igazolják, hogy a féléves korukig anyatejjel táplált kicsik egyéves korukig nem betegedtek meg.

A szoptatás nemcsak a gyermeknek hasznos. A szakemberek szerint csökkenti a mellrák kialakulásának veszélyét. Jelentős szerepet játszik a stresszoldásban, kihat a lelki fejlődésre. Múlhatatlan élménye anya és gyermeke számára megelőlegezi a kettejük közti későbbi, szoros kapcsolatot. Kutatások igazolják, hogy a hónapokig szoptatott csecsemőknek felnőttkorukban kevesebb pszichés problémával kell szembenézniük.

(magyar)

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó