2009. november 19., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 167.-168. (839.-840.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Mutáns "kacsa"

Kárpátalján hétre emelkedett az influenza szövődményeiben elhunytak száma. A megyei infektológiai kórházban jelenleg 43 fertőzött beteget ápolnak, közülük 10 gyerek. 34 páciens tüdőgyulladásban szenved, közte 9 terhes nő, tájékoztatta lapunkat Mihajlo Poljak. A főorvos cáfolta az egyes internetes oldalakon megjelent híreket, miszerint ápoltjaik közül naponta többen is életüket vesztik a kór következtében. Mint mondta, jó lenne, ha végre felelősségre vonnák a hasonló rémhíreket terjesztőket.

Amint az a megyei közigazgatás influenzakezelő operatív csoportjának ülésén elhangzott, nagyon oda kell figyelni a Miniszteri Kabinet által kiutalt összegek felhasználására, többek között az egészségügyi dolgozók többletmunkájának díjazására, mivel az ígért 4,2 millió hrivnyának eddig kevesebb mint fele érkezett csak megyénkbe. Szóba került, hogy vannak, akik megsértik a továbbra is érvényes vesztegzárat. Nagyszőlősön a vasútállomás mellett például illegális piac nyílt. A szakemberek azokról a teendőkről is beszéltek, melyek a vesztegzár feloldása után következnek.

Ljudmila Muharszka, az országos tisztifőorvos helyettesének előrejelzése szerint a járvány második hulláma december-januárra várható. Az országos epidemiológiai bizottság ülésén ezenkívül elhangzott, stabilizálódni látszik a helyzet. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az eddigi 1 457 564 megbetegedésből 328 bizonyult végzetesnek. A fertőzöttek 2,4 százaléka egészségügyi dolgozó. Az esethalmozódások, öt régiót kivéve – Krím, Dnyipropetrovszk, Herszon, Harkiv, Odessza – még mindig járványösszefüggéseket mutatnak. Laboratóriumilag 166 mintában mutatták ki a H1N1 vírust, 16-an belehaltak a szövődményekbe. S bár egyes sajtóorgánumokban olyan hírek keltek szárnyra, miszerint Ukrajnában az újinfluenza mutálódott változatát is felfedezték, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nálunk vizsgálódó szakemberei a londoni (Mill Hill) és atlantai (Epidemiology and Control of Influenza in Atlanta) laborokban bevizsgáltatott mintákra hivatkozva kijelentették, nincs szó mutációról, a hír kacsa.

Azokban a régiókban, ahol alábbhagyott a pánik, már csak elvétve viselnek védőmaszkot. A szakemberek viszont arra figyelmeztetnek, hogy korai még az elővigyázatlanság, a tömegközlekedési eszközökön igenis ajánlatos azok használata, a zárt tér ugyanis ideális a vírusok terjedéséhez.

Továbbra is érkeznek a humanitárius segélyek az országba. Oroszország 200 ezer csomag, mintegy hat és fél tonnányi Arbidolt, míg Moldova 55 ezer dollár értékű gyógyszerszállítmányt küldött.

Az elnökválasztásban érdekelt politikusok körében eközben nemhogy csitulnának, egyre magasabbra csapnak az indulatok a járvány kapcsán. Julija Timosenko korrupcióval vádolja Viktor Janukovicsot, aki szerinte miniszterelnöksége idején túl sokat, 300 ezer hrivnyát fizetett egy-egy lélegeztető készülékért, holott ő most 110 ezerért szerezte be az életmentő gépek darabját. Vizsgálóbizottságot hoz létre, melynek az lesz a dolga, hogy utánajárjon, a gyártó által feltüntetett eredeti áron történt-e a beszerzés. A Régiók Pártjának képviseletében Tetyana Bahtyejeva, a Legfelső Tanács egészségügyi bizottságának vezetője a vádakra válaszolva azt vetette Timosenko szemére, hogy 450 elöregedett készüléket vásárolt, melyek hosszú ideig Izraelben porosodtak. Vajon egy olyan ismert cég, mint a General Electric, miért alkalmazott volna közvetítőket és miért adta el termékét ilyen gyanúsan olcsón? A 2007-es beszerzéseket pedig azzal magyarázta, hogy míg annak idején az altatásban lévő betegek, most a kétoldali tüdőgyulladásban szenvedő páciensek számára alkalmas készülékekről van szó, melyek nem azonosak.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó