2009. november 19., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 167.-168. (839.-840.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Intim
Túl korai öröm

"22 éves fiú vagyok és már többször próbáltam a barátnőmmel lefeküdni, de nem sikerült, mert amikor megpróbálok beléhatolni, elélvezek. Miért van ez? – kérdezi egy kétségbeesett fiatalember sms-ben.

– A korai ejakuláció elsősorban a tapasztalatlanságra vezethető vissza. A fiatalra nagy erővel hatnak a szexuális ingerek, teste még spontán működik. Szexuális helyzetben a fiú izgul, hogy valamit rosszul csinál, fél, hogy nem tud teljesíteni. S mivel pszichológiailag már kész az aktusra, amint szexuális vágyának tárgyával intim közelségbe kerül, a túlfűtött vágy hatására idő előtt elélvez.

Amennyiben nem állunk szemben valamilyen idegrendszeri rendellenességgel, a problémát persze orvosolni lehet. Nagy előny, ha a fiatalembernek állandó partnere van, akivel rendszeres nemi életet élnek, s így egy idő után a gond magától megoldódik. Amennyiben nincs lehetőség a rendszeres aktusra, jó, ha valamilyen sportot űz, s levezeti a felgyülemlett nemi feszültséget. Javaslom egy hónapig szedjen napi három tabletta Helarium hiperikumot, ami egy gyógynövény alapú enyhe nyugtató és segít levezetni a túlzott stresszt.

Mikor nem vagyok veszélyben?

"Azt szeretném tudni, hogy lehet kiszámolni, mikor van a menstruáció után a következő peteérés?" – kérdezi egy lány sms-ben.

– Az egyik legismertebb módszer az ébredési hőmérőzés. A hőmérőzést a ciklus első napján vagy a menstruáció utáni első napon kezdjük. Az alaphőmérsékletet mindig közvetlenül ébredés után mérjük, mielőtt az ágyból kikelnénk, lehetőleg mindennap azonos időben. Kizárólag testüregben (szájban nyelv alatt, hüvelyben, végbélben) mért hőmérséklet értékelhető. Az adatokról vezessünk grafikont. Minimum két hónapon át vezetett görbe értékelése után lehet egyértelműen következtetni a peteérés meglétére, valamint az ovuláció idejére.

A szabályos görbén a ciklus első felében a hőmérséklet alacsonyabb, majd közvetlenül az ovuláció előtt hirtelen leesik (figyelem: ez nem mindenkinél történik meg). Az ovuláció után 24–48 órával a hőmérséklet hirtelen vagy fokozatosan megemelkedik és a ciklus második felében a hő pár tized fokkal magasabb a ciklus első felében mért eredményhez képest. Ha nem következik be a teherbeesés, akkor a menstruáció előtt egy-két nappal, vagy akár a menstruáció napján a hőmérséklet hirtelen leesik. Amennyiben a hőmérséklet fent marad, jó esély van a terhességre.

A hőmérőzés legnagyobb hátránya, hogy időigényes, macerás és a legkisebb betegség, gyógyszerszedés, kialvatlanság is befolyásolhatja. Ezenkívül csak rendszeres havi vérzéssel rendelkező hölgyeknél alkalmazható.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó