2009. november 19., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 167.-168. (839.-840.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Maroktelefonok a szerszámládában

Félszáz Nokia 2300 classic márkájú mobiltelefont és tartozékokat kísérelt meg átcsempészni a határon egy fiatal nő.

Az ukrán állampolgár Magyarországról gépkocsival volt hazatérőben. Az asztélyi határátkelőn a zöld sávot választotta, ezzel is jelezve, nincs elvámolnivalója. A vámszolgálat munkatársainak tapasztalatai szerint azonban nem mindenki tartja be a szabályt és a "surranó pályát" választva próbálja kijátszani a hatóságot.

Ez történt most is. A személygépkocsit tüzetesen átkutatták és a szerszámládában elrejtve ötven mobiltelefont találtak. A gépkocsi motorháza és utastere közötti rejtekhelyről pedig fülhallgatók, kihangosító készülékek és egyéb tartozékok kerültek elő.

A mintegy harmincötezer hrivnyára értékelt csempészárut – mely után hétezer hrivnya vámilletéket kellett volna fizetni – és a személygépkocsit a hatóság lefoglalta, tájékoztatta lapunkat Krisztina Heraszimjuk, a Nagyszőlősi Vámhivatal szóvivője.

Nem mind az, aminek látszik

Autóalkatrészek közé rejtve akart mintegy száznegyven pár lábbelit Ukrajnába csempészni az a földink, aki a szlovák–ukrán határon akadt fenn a vámvizsgálaton.

Mint arról Viktorija Szengetovszka, az Ungvári Vámhivatal szóvivője beszámolt, az ukrán állampolgár pótkocsis Volvo tehergépkocsival Szlovákia felől lépte át a határt. A bemutatott okmányok szerint a jármű rakománya KRAZ és ZIL márkájú autókhoz való alkatrészekből állt, melyeket egy lembergi cég rendelt meg szlovák partnerétől.

A kamion átvizsgálásakor azonban kiderült, a rakomány valójában sokszorosát éri az okmányokban feltüntetett értéknek. Ráadásul az alkatrészek között a vámnyilatkozatban nem szereplő száznegyven pár drága bőrlábbelit is találtak. Az 558 ezer hrivnyára értékelt csempészárut és a járművet lefoglalták.

Szamurájkard a buszvezetőnél

Engedély nélkül, a vámhatóság kijátszásával szálfegyvereket szeretett volna becsempészni az országba a Prága–Rahó menetrend szerinti autóbuszjárat vezetője.

A negyvenhat éves kárpátaljai buszvezetőnek nem sikerült átsurrannia a határon. A vámnyilatkozatban deklarálta, hogy nincs nála semmi illetékköteles vagy tiltott dolog. A jármű utasterének átkutatásakor azonban egy fekete dobozban hét szálfegyverre, közte szamurájkardra, tőrkésre és bajonettre bukkantak.

A tiltott dolgokat megvizsgáló Mihajlo Szvida, az Ungvári Vámhivatal tapasztalt fegyverszakértőként ismert helyettes vezetője megállapította, hogy míves és nagyon értékes a lefoglalt csempészáru. A buszvezető ellen bűnvádi eljárás indult, tájékoztatta lapunkat Viktorija Szengetovszka szóvivő.

Nemes fák külföldre

Ugyancsak az ungvári vámosok hiúsították meg azt a csempészési kísérletet, melynek elkövetői vasúti tehervagonokba rejtettek el ritka fafajtákat.

Az esetről Botos Miklós, a pallói határállomás vámparancsnoka számolt be. Mint elmondta, a vasúti teherforgalmi átkelőre begördült szerelvény kísérő okmányaiban az állt, hogy a vagonok bükkfa-rönköket szállítanak. A szemrevételezéskor azonban kitűnt, hogy többféle fát tartalmaznak. A tüzetesebb vizsgálat során kiderült, hogy a rönkök közé 85 köbméter nemes fát rejtettek. Az ügyben nyomozás indult.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó