2009. november 19., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 167.-168. (839.-840.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Elnökválasztás – botrányos közjátékok
Izrael jegyzékben tiltakozott Ratusnyak jelöltsége ellen

A Holosz Ukrajini, a parlament lapja tegnapi számában közzétette a Központi Választási Bizottság (CVK) határozatát, így immár hivatalosnak tekinthető, hogy a 2010. január tizenhetedikei elnökválasztáson tizennyolc jelölt indulhat.

A tizennyolcak: Inna Bohoszlovszkaja, Mihail Brodszkij, Anatolij Hricenko, Jurij Kosztenko, Volodimir Litvin, Olekszandr Moroz, Olekszandr Pabat, Vaszil Protivszih, Szerhij Ratusnyak, Oleg Rjabokony, Petro Szimonenko, Ljudmila Szuprun, Julija Timosenko, Szerhij Tihipko, Oleg Tyahnibok, Viktor Juscsenko, Viktor Janukovics, Arszenyij Jacenyuk.

A lista rangidőse Olekszandr Moroz. A szocialisták vezetője 1944-ben született. Arszenyij Jacenyuk és Olekszandr Pabat a legfiatalabb, mindketten 1974-ben születtek. Tízen függetlenként indulnak, nyolcat pártok, illetve politikai tömörülések jelöltek.

A hivatalos jegyzék még csak egy napos, ám máris adódtak furcsaságok. A sajtó azt még csupán a megmosolyogtató huszárvágásként tette közhírré, hogy az egyik jelölt nevet változtatott, s a sokatmondó Protivszih ("mindenkiellen") vezetéknévvel száll harcba. Elemzők szerint a névcsere nem is olyan buta húzás, hisz a közvélemény-kutatások arról tanúskodnak, hogy a polgárok 10–15 százaléka egyik jelöltet sem támogatja, így nem elképzelhetetlen, hogy sokan közülük az ivano-frankivszki vállalkozóra adja végül a voksát.

A másik esemény már jóval súlyosabb. A CVK döntése, hogy felvette az elnökválasztáson indulók sorába Szerhij Ratusnyakot, egyenesen nemzetközi botrányt kavart. Ungvár polgármesterének jelöltsége ellen az izraeli külügyminisztérium hivatalos jegyzékben tiltakozott. Sajtóértesülések szerint a dokumentumban többek között az áll, hogy Szerhij Ratusnyak durva antiszemita kirohanásairól ismert, bármilyen magas állami tisztségre való jelölése megengedhetetlen, ellentmond Ukrajna hivatalos álláspontjának, miszerint elítéli az antiszemitizmust és a holokauszt tagadását.

A Központi Választási Bizottság sajtószolgálatának közleményéből kiderül, hogy Ungvár polgármesterének regisztrálásáról a testület ülésén egyhangú döntés született.

A megyeszékhely vezetője nem késett a válasszal. Reakciója vérmérsékletének megfelelő volt.

– Úgy vélem, Izrael Külügyminisztériumának lépése durva beavatkozás Ukrajna belügyeibe. Az, hogy mi történik Ukrajnában, nem tartozik a knesszetre. Követelem, hogy szakítsák meg az ukrán–izraeli diplomáciai kapcsolatokat... Olyan rasszista ország, melyet ott létrehoztak, nincs több a világon. Shalom! – idézik a hírügynökségek a polgármester szavait.

Mint ismeretes, Szerhij Ratusnyak ellen jelenleg két büntetőjogi eljárás van folyamatban. Az egyiket azért indították, mert a politikus bántalmazta a Változások Frontja egyik aktivistáját. A másikat a nemzetiség miatti diszkriminációt tiltó cikkely alapján kezdeményezték, mivel Ratusnyak "szemtelen zsidócskának" nevezte Arszenyij Jacenyukot.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó