2009. november 19., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 167.-168. (839.-840.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Menekülttábor: nincs megállás

A vasárnapi falugyűlés nyomán összefogott Dercen és Fornos önkormányzata, hogy együtt küzdjenek a két település közötti erdőben lévő egykori katonai objektum helyére tervezett menekülttábor ellen. Amint arról előző számunkban részletesen beszámoltunk, a lakosság több ezer aláírással támogatta a tiltakozó nyilatkozatot és terveik szerint népszavazás keretében emeli fel szavát.

Az ügyben lázasan dolgozik Máté Gyula és Himinec György. Dercen és Fornos polgármestere tegnap személyesen vitte el a munkácsi járási önkormányzathoz az ügyben összegyűjtött dokumentációt. Mint lapunknak elmondták, egyelőre nincs fejlemény az ügyben, mert az illetékes vezetők mindegyike betegállományban van.

– Mi megtettük az első lépéseket – mondta Máté Gyula. – Elkészítettük a szükséges iratokat, melyeket megküldünk valamennyi érintett hivatalnak és minisztériumnak. Mivel a tervezőintézet kíváncsi a lakosság véleményére, kapnak egy másolatot a tiltakozó falugyűlések jegyzőkönyvéről.

A polgármesterek nagyon remélik, hogy nem maradnak magukra és nemcsak a közvélemény áll ki mellettük, hanem a Munkácsi járás és Kárpátalja vezetői is.

Ami a járási önkormányzatot illeti, Ljudmila Bondarcsuk szóvivő elmondta, mindent elkövetnek a terv megvalósítása ellen. Elvégre nem azért harcoltak évekig a pósaházai átmeneti szállás bezárásáért, hogy most egy újabb tábort nyissanak a térségben.

Kárpátalján az EU-s határok mentén nincs helye az ilyen jellegű létesítményeknek, mondta el lapunknak Pircsák Albert, a Nemzetközi Egészségügyi és Környezetvédelmi Alapítvány (NEEKA) igazgatója. Ez a szervezet látta el élelmiszerrel és tisztálkodó szerekkel a Pósaházán fogva tartott menekülteket, illetve látja el ma is az átmeneti szállásokra kerülőket. Az igazgató szerint átgondoltabb menekültügyi politikára volna szükség Ukrajnában. Tudvalévő volt például, hogy a pósaházai létesítmény bezárása nem segíti, hanem nehezíti a helyzetet. A megoldás az ország keleti határainak szigorúbb őrizetében és a belső régiókban nyitandó menekülttáborokban keresendő.

A derceniek és a fornosiak mellett áll Kárpátalja vezetése is. Oleg Havasi, a megyei állami közigazgatás elnöke elítélően nyilatkozott a belügyminiszter tervéről. Szerinte Jurij Lucenko konkrét lépéseket tesz, hogy Kárpátalját ismét az illegális menekültáradat gyűjtőhelyévé változtassa.

– Értesülésem szerint megbeszélés folyik a belügyi és a védelmi tárca vezetői között, hogy a Dercen közelében lévő volt katonai objektumot menekülttábor építése céljából a hadsereg átadja a belügynek. Történik mindez a megyei közigazgatás megkerülésével, mintha semmi közünk nem volna a dologhoz – nyilatkozta a közigazgatás elnöke az UNIAN hírügynökségnek.

A megye vezetői kategorikusan ellenzik a pósaházaihoz hasonló létesítmény építését. Ez elsősorban vidékünk nemzetközi megítéléséből fakad. Elvégre régiónk négy uniós tagországgal határos és szomszédaink sem örülnének az új tábornak.

– A határőrség körleteiben megmaradtak az átmeneti szállások – folytatta Oleg Havasi. – Azok elegendőek az itt elfogott migránsok ideiglenes elhelyezésére. Tíz nap után a volinyi és csernyihivi táborokba szállítják őket. Tehát semmi nem indokolja a belügyminiszter tervét. Valószínű, hogy a dologban Hennagyij Moszkal keze is benne van. Ő volt az, aki a megye akkori első embereként 2001-ben már megkísérelte a Dercen és Fornos közötti objektum menekültszállásként való hasznosítását. Akkor nem járt sikerrel. Most ő a belügyminiszter helyettese.

Kíváncsiak voltunk a másik fél álláspontjára is. Kiják István, a belügyminiszter kárpátaljai megbízottja lapunknak elmondta, bonyolult kérdésről van szó, hisz vidékünk EU-s országokkal határos. Ennek következtében vált a Nyugatra irányuló menekültáradat egyik főútvonalává.

– Látni kell, hogy a rendőrség által fülön csípett migránsok elhelyezése és ellátása körül állandóan gondok vannak – mondta a miniszteri megbízott. – Ezek az emberek nem bűnözők. A törvény értelmében nincs jogunk rendőrségi fogdákba zárni őket. Más megoldás nem lévén, saját költségünkön utaztatjuk őket Luckban vagy Csernovicban lévő rendőrségi átmeneti szállásokra.

A menekültáradat sajnos feltartóztathatatlan. Persze, lehetne szigorítani a keleti határok őrizetét és korlátozni a vidékünkre való eljutás lehetőségeit, de egyelőre csak az a megoldás látszik elfogadhatónak, ha vidékünkön létesül egy olyan hely, ahová összegyűjthetőek és megfelelő felügyelet mellett tarthatók az illegális migránsok. Kiják István szerint a derceni menekülttábor egyelőre csak távlati tervként vetődött fel.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó