2009. november 19., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 167.-168. (839.-840.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Konferencia és főhajtás

A 65 évvel ezelőtt malenykij robotra hurcolt kárpátaljai magyarok és németek emléke ma is él. Közösségünk rendezvénysorozat keretében tekint vissza a múlt eme sötét fejezetére, s merít abból erőt.

November 20-án 10 órai kezdettel (közép-európai idő) "65 éves a malenykij robot" címmel konferenciát tartanak Beregszászban, az Európa–Magyar Házban. Ugyanitt kiállítás nyílik a Baranya Megyei Múzeumok igazgatósága, illetve a Pécsi Városi Múzeum jóvoltából. A tárlatról sokat elárul a megnevezés is: "Több mint élettörténetek. Sorsok. A magyarországi németség kollektív büntetése a második világháború után, baranyai visszaemlékezések és tárgyak tükrében".

Dr. Havasi János újságíró, a Magyar Televízió Határon Túli Műsorok Szerkesztősége vezetőjének köszönhetően a malenykij robot témájában dokumentumfilmeket is vetítenek. 14 órakor koszorúzást tartanak a beregszászi mártírok emlékművénél.

November 21-én, szombaton 10 órakor Szolyva paszikai bejáratánál, a honfoglalási harcos emlékművénél kerül sor hagyományos megemlékezésre és koszorúzásra. 11 órakor az emlékparkban ökumenikus istentisztelettel egybekötött koszorúzással róják le kegyeletüket a sztalinizmus áldozatai és a II. világháborúban hősi halált halt magyar katonák előtt a Szolyvai Emlékparkbizottság, a kárpátaljai történelmi egyházak, valamint a magyar és német társadalmi szervezetek. A Magyarországi Németek Pécs–Baranyai Nemzetiségi Köre kezdeményezésére magyar és német nyelvű emléktáblát avatnak a több ezer áldozat nevét megörökítő siratófalon, majd a Mártírok Kápolnájában gyertyát gyújtanak és imádkoznak az ártatlanul elhurcoltak lelki üdvéért.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó