2009. november 19., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 167.-168. (839.-840.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Feketeardói kórkép
A megbetegedésekért az emberek a felelősek

A családorvosi rendelő udvarán gyorssegély várakozik. Az életmentő brigád tagjainak most épp nincs munkájuk. Bár 12 falut kell kiszolgálniuk, úgy tűnik, nyugodt nap elé néznek.

Odabenn rend, tisztaság és Nagyija Stefuca családorvos fogad. Kollégáival 2970 ember egészsége fölött őrködik, ebből 720 hömlőci lakos.

– Idén nyáron furcsamód sok, a szezonra egyáltalán nem jellemző megfázásos, hűléses beteget láttunk el. A hűvösebb idő beköszöntével előjöttek az ízületi panaszok, a gerincproblémák, a sólerakódások miatt pedig egész évben van dolgunk a magas vérnyomásban szenvedőkkel – ismerteti a helyi kórképet a doktornő, aki hozzáteszi, nagyon sokat betegeskednek az emberek. És nemcsak az idősebbek, a fiatalok is. Tavaly ősszel profilaktikai céllal amizont adtak az iskolásoknak és a gyerekek gyakorlatilag az egész tél folyamán egészségesek maradtak. Ez arról tanúskodik, hogy immunrendszerük állandó támogatásra, erősítésre szorul.

Mint mondja, az új típusú influenza híre ide is eljutott, meg is kapták a járási egészségügyi osztály utasítását, mi a teendő, ha ilyen beteget diagnosztizálnának. Kérdésemre, hogy gyorsteszt híján hogyan tudná megállapítani, a páciensnél a H1N1 gyanúja áll-e fenn, azt válaszolja, ha a hagyományos tünetek bélrendszeri rendellenességgel társulnak, akkor van ok az aggodalomra. Ez és a sokéves tapasztalat az egyetlen útmutatója a vidéki családorvosoknak.

A rendelő felügyelete alá tartozó két településen jelenleg 16 kismamát jegyeznek. Idén 28 csecsemő született és ugyanennyi ember költözött át az árnyékvilágba. A halálokok között a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetnek, ezeket az emésztőszervi problémák követik.

– Az utóbbi időben megnőtt a gyomorbajosok, májcirózisban szenvedők száma, ami véleményem szerint nagyrészt a műtrágyázott zöldségek, a rengeteg tartósítót tartalmazó élelmiszerek számlájára írható. Elég sok onkológiai betegünk is van: vastagbél-, tüdő- és méhnyakrákos eseteket gondozunk – sorolja a negatívumokat beszélgetőpartnerem.

138 roma is a rendelő körletéhez tartozik. Közülük egy tüdőbeteg. Az általános gyakorlattal ellentétben sokszor könnyebb velük együttműködni, mint egyes falubeli szomszédaikkal.

– Gombát szednek, elvállalnak kisebb-nagyobb kisegítő munkákat, nincs velük nagyobb gondunk. A védőoltásokat is megkapták, szót értünk velük – állítja az orvosnő.

A korszerű rendelőt egyébként az 1998-as árvíz után építették újra, mivel a temérdek víz nagy pusztítást végzett a korábbi épületben. Ma 22 fős kollektíva dolgozik itt, ebből nyolcan a gyorssegély-szolgálathoz tartoznak. A doktornő nem panaszkodik, komplett laboratórium, EKG, fizikoterápiás készülékek állnak rendelkezésükre.

– Egy számítógép azért elkelne. Végül is a XXI. században élünk, jóval meggyorsítaná az ügyvitelt, ha lenne egy komputerünk. Ígéretünk ugyan van rá a polgármesteri hivataltól, de egyelőre nem kaptuk meg.

A faluban két patika működik. Az egyik kommunális, a másik magánkézben van. Az emberek természetesen azt részesítik előnyben, melyben alacsonyabbak az árak.

A doktornő, aki 1979 óta a faluban dolgozik, azt mondja, a megbetegedésekért elsősorban az emberek a felelősek. Tapasztalatai szerint a kisebbnek vélt problémákkal nem mennek orvoshoz, úgy gondolják, az majd magától is elmúlik. Holott az idejében felfedezett kór jóval nagyobb eséllyel és költségkímélőbben gyógyítható.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó