2009. november 17., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 166. (838.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tankönyvbotrány: értelmezhetetlen magyarázkodás

Az oktatási és tudományos minisztérium honlapján kommentár jelent meg a nemzeti kisebbségek jövő évi tankönyvellátására vonatkozóan. A közlemény szerint 2010-ben a korábbi évekhez hasonlóan zajlik majd a tankönyvek kiadása. Idén 214 kézirat érkezett be a pályázati bizottsághoz, ebből 17 a nemzeti kisebbségek nyelvén. A kiírás lezárása után a szaktárca dönt azoknak a tankönyveknek a jóváhagyásáról, közte a fordításokról is, amelyeket nyomtatásra és iskolai használatra ajánl.

A sajtóközlemény emlékeztet, 2009-ben elsőként a nemzeti kisebbségek tankönyvei lettek nyomdakészek, és jelentek meg a magyar, román és orosz nyelven oktató tanintézetek részére. A nemzetiségi iskolák 10. osztályos tankönyveinek anyagi fedezete biztosított, a tétel szerepel a jövő évi költségvetésben, áll az oktatási tárca által kiadott magyarázkodásban.

Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke szerint a levél kétértelmű, a szakemberek sem tudják értelmezni. A szaktárca ugyanis nem konkretizálja, mi is várható pontosan. Az országos szövetség operatív tanácskozást tervez az ügyben.

– A jelenlegi helyzetben, amikor saját bőrünkön tapasztaljuk a kormányzati politika törekvéseit, nem nagyon számíthatunk arra, hogy a tankönyvpályázatok elbírálása a mi érdekeinket fogja szolgálni – fejti ki az UMDSZ elnöke. – Az oktatás körül évek óta bizonytalanságot gerjesztenek a nemzetiségek jogainak csorbításával.

A magyar–orosz–román összefogás – amelyet Vagyim Kolesznyicsenkóval, az Orosz Nyelvű Ukrajna Társadalmi Jogvédő Mozgalom vezetőjével és Ion Popescu, az Ukrajnai Román Közösség Régióközi Egyesülés elnökével kötöttünk – éppen abból a célból született, hogy az ilyen jelenségeket megpróbáljuk kivédeni. Mivel ők parlamenti képviselők, lehetőségük van beadványban is tiltakozni.

Közben ugye a magyar külügyminisztérium bekérette Dmitro Tkacs nagykövetet, és közös ülésén foglalkozott a kérdéssel a magyar Országgyűlés és a román képviselőház külügyi bizottsága is. Emellett Magyarország kijevi nagykövetsége is megkereste az ukrán oktatási minisztériumot. Komoly diplomáciai lépések történtek. El lehet érni, és az UMDSZ ezen dolgozik, hogy ebben a kérdésben ne történjék visszafejlődés.

F. A. – T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó