2009. november 17., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 166. (838.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tizennyolccal kevesebben

A várakozásnak megfelelően alacsony részvétel mellett zajlottak le szombaton Szlovákiában a megyei választások – konstatálta a Népszabadság.

Országos viszonylatban a részvételi arány mindössze 22,9 százalékos volt.

A regionális voksolások győztese a Robert Fico vezette Smer, amelynek jelöltjeit négy megyében (Nagyszombat, Nyitra, Kassa, Zsolna) már az első fordulóban megválasztották elnöknek, s további két régióban a második fordulóban esélyesek a győzelemre. Képviselői nyolc megyei önkormányzat közül hatban jelentős többséget szereztek.

A jobboldali ellenzéki pártok (Szlovák Kereszténydemokrata Unió–SDKÚ, Kereszténydemokrata Mozgalom–KDH, Magyar Koalíció Pártja és több parlamenten kívüli szlovák politikai tömörülés) csupán Pozsony megyében indultak együtt, ahol többséget szereztek.

Az MKP lényegesen jobban szerepelt, mint a Bugár Béla vezette Híd Most. A 408 szlovákiai mandátum közül összesen 40 képviselői helyet szerzett, az utóbbi csak hármat. Idáig azonban tizennyolc magyar képviselővel több volt a megyei önkormányzatokban.

Eddigi pozícióit mindössze a Dunaszerdahelyi járásban őrizte meg az MKP, amelynek mind a nyolc jelöltje bejutott a Nagyszombat megyei önkormányzatba. Több, vegyesen lakott járásban (Érsekújvár, Léva, Kassa-vidék) egyetlen magyar sem került befutó helyre. A többségében magyarok lakta Galántán, Révkomáromban, továbbá Vágsellyén viszont a szétszavazás miatt néhány szlovák képviselő megelőzte az MKP és a Híd jelöltjeit is.

Csáky Pál tisztességes helytállásként értékelte az MKP szereplését. Szerinte a legnagyobb ellenfelük a voksolásokkal kapcsolatos társadalmi közöny volt. – A Híd pedig leginkább azt érte el, hogy elbizonytalanította a polgárokat, s ezzel ártott a szlovákiai magyarságnak – tette hozzá a pártelnök.

Bugár Béla rámutatott, hogy a négy és fél hónapja alakult Híd eredményei nem rosszak, hiszen csaknem 230 ezer voksot kaptak, s nemcsak a magyarok lakta térségekben, a Magyar Koalíció Pártjára pedig több mint 350 ezren szavaztak.

– A megyei választások is igazolták, hogy Robert Fico nacionalista-populista kormányát jövőre, a képviselőházi választásokon csak úgy penderíthetjük ki a hatalomból, ha a szlovákiai ellenzéki pártok – beleértve a Magyar Koalíció Pártját és a Hidat is – szövetségre lépnek. Ahogy már 1997-ben is megtettük, aztán alig egy év múlva sikerült megbuktatnunk Vladimir Meciart. Most sem vezet más út a sikerhez – hangsúlyozta a Híd elnöke.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó