2009. november 17., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 166. (838.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tiltakoznak a pedagógusok

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ) a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott együttes rendkívüli elnökségi ülést.

A helyzetet Varga Béla, a Lembergi Szvit Tankönyvkiadó ungvári magyar szerkesztőségének vezetője ismertette. Szólt az ominózus 461. rendeletről, valamint arról, hogy ezt követően az oktatási minisztérium kidolgozott egy programot az ukrán nyelvoktatás fejlesztése a nemzetiségi iskolákban címmel.

– A program kimondja, a tanulók önkéntesen választhatják az ukrán tannyelvű oktatást fakultatív alapon. Ám ezt a minisztérium kevesellte, és egy bizottságot hozott létre, amelynek az volt a feladata, hogy tanulmányozza a kétnyelvű oktatás problémáját. A testület elvégezte a munkáját, majd az oktatási minisztérium kidolgozott egy módszertani útmutatást, amelyben az áll, hogy az idei tanévtől kezdve minden tantárgy esetében át kell térni a kétnyelvű oktatásra – hívta fel a figyelmet Varga Béla.

A jelen lévő járási képviselők ecsetelték a magyar tannyelvű iskolák tankönyvellátását. Mint kiderült, a kényszerszünidő alatt minden egyes tanintézmény megkapta a szükséges kiadványokat, de jókora késéssel.

Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke felhívta a figyelmet, az egyik internetes oldalon lévő cikkben az oktatási minisztérium sajtóosztálya (lásd fentebbi írásunkat – a szerk.) nyugtatni próbál, mondván, 2010-ben pályáztatják az ukrán könyveket, majd az ukrán könyvek pályázaton nyert példányaiból kiválasztják azt a tankönyvet, amit majd lefordítanak.

Tehát a probléma ugyanúgy fennáll, ahogy eddig, hiszen a sajtóközlemény nem kötelez semmire. Ezért Orosz Ildikó azt tanácsolta, az ezzel kapcsolatos véleményüket tiltakozó nyilatkozat formájában fogalmazzák meg.

Brenzovics László alattomos, aljas lépésnek nevezte a rendeletet.

– Tulajdonképpen arról van szó, hogy a következő évben a 10. osztályban ellehetetlenítik az oktatást. De ez nyilvánvalóan vonatkozik a többi osztályra is, és a magyar oktatás rövid időn belül ellehetetlenedik – hangsúlyozta a KMKSZ alelnöke, aki azt is elmondta, hogy az ukrán sajtóban ez a hír meg sem jelent, s egyetlen jelentős ukrán politikus sem szólalt meg ebben a fontos kérdésben. (Ez nem teljesen felel meg a valóságnak, lásd Vagyim Kolesznyicsenko szombati számunkban közölt nyilatkozatát – a szerk.) Mindenki elhallgatta, ezért kell lépni, és a tiltakozó nyilatkozatot eljuttatni az államelnöknek, a miniszterelnöknek, valamint az oktatási miniszternek.

A nyilatkozattervezet elfogadása megtörtént. A KMKSZ és a KMPSZ továbbá arra hívta fel az oktatási-nevelési intézmények, az önkormányzatok, a társadalmi szervezetek figyelmét, hogy hasonló indítványokat fogadjanak el saját hatáskörükön belül.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó