2009. november 17., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 166. (838.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Matekóra videóra

Az influenzajárvány miatt meghirdetett háromhetes iskolai szünet erősen rányomja bélyegét az ukrajnai oktatási intézmények tanmenetére. A szaktárca ugyanis a tanterven nem módosított, az eredeti teljes anyagot kötelező átvenni.

Az ukrán oktatási és tudományos minisztérium elkészítette ajánlásait a kimaradt órák pótlására. Nos, a tárca 996. számú rendelete szerint a folyó tanévben az oktatási intézményeknek kell kidolgozniuk a tananyag pótlásának menetét. A vesztegzár miatt elmaradt órákat részben szombatonként, illetve az iskolák esetében a 8. és 9. órákon pótolhatják be, ajánlja a tárca. A főiskolákon és egyetemeken pedig az 5-ik és 6-ik órapárokon tanulnak majd.

A megyei oktatási és tudományos főosztály helyettes vezetője azt sem tartja kizártnak, hogy a téli és a tavaszi szünet is lerövidül. Hanna Szopkova ugyanakkor megjegyezte, ez hatalmas terhet jelent majd mind a tanulók, mind a tanárok számára. Előfordulhat, hogy egy tanórán az eredeti egy paragrafus helyett kénytelen lesz kettőt elmagyarázni a pedagógus, ami azt jelenti, hogy a házi feladat is duplázódik. És az sem elhanyagolandó, hogy szinte lehetetlen egy kisdiák, de még egy felsőbb osztályos figyelmét is teljes nyolc órára lekötni.

A magyar iskolák esetében nehezíti a dolgot, hogy az egyik szombat éppen karácsonyra esik, így több mint valószínű, hogy e nap kimarad. A téli szünetben pedig a háromnapos pravoszláv karácsony miatt lesz kiesés.

Ugyanakkor akadtak tanárok, akik kreatívan álltak hozzá a kényszer szülte őszi szünethez. Irina Masak, az egyik poltavai középiskola matematika szakos tanára egészen új ötlettel állt elő, amit az egyik ukrán központi csatorna esti híradója is bemutatott. A pedagógus mindennap bement az iskolába, és... megtartotta az óráit. Ismertette a tananyagot, a feladatokat felírta a táblára, és az óra végén kiosztotta a házi feladatot. Mindezt videókamerára vette és délutánonként interneten szétküldte tanítványainak. A nebulók a tanárnő e-mailjére küldték a megoldott házi feladatot, amit a pedagógus esténként kiértékelt. A riporter kérdésére, miért tartja fontosnak, hogy a tanulókkal naponta interaktív kapcsolatot folytasson, Irina Masak így válaszolt: a XXI. században élünk, amikor a modern technika sok mindenben segíteni tud. Vétek nem kihasználni, hogy a városban élő fiatalok 99 százaléka már rendelkezik számítógéppel és világhálóval. Szerinte a három hét nagy kiesés lesz az iskolásoknak, különösen az érettségi előtt állóknak.

Minden tanár saját módszerét alkalmazva igyekszik majd pótolni a kiesést. Nos, neki ez jutott eszébe...

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó