2009. november 17., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 166. (838.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Vakcina: lesz, de kevés
Maszkot drágábban

A Miniszteri Kabinet megemelte a védőmaszkok és a tüll árhatárát. Előbbi a korábbi 1,50 helyett 3 hrivnyáért kerülhet kiskereskedelmi forgalomba, míg utóbbi folyómétere 2-ről 3 hrivnyára emelkedett.

A mintegy húszezer orvost tömörítő országos egészségügyi társaság felhívással fordult a politikusokhoz, melyben arra kérik őket, hagyják abba az influenzajárvány szakszerűtlen kommentálását. "Tisztelt politikusok! Foglalkozzanak a saját dolgukkal! Tartsák szem előtt, hogy dilettáns megnyilvánulásaik emberi életekbe kerülhetnek! Saját piárjuk érdekében kijátszani az emberek egészségét, amorális! – hangoztatják a társaság tagjai.

Ehhez csatlakozott az elnöki titkárság vezetője, Vera Uljancsenko is, aki a laikus megnyilvánulások negatív példájaként a Tamiflu körül kialakult helyzetet említette. A készítményt, melyet egyes honatyák csaknem csodaszernek nyilvánítottak az influenza elleni védekezésben, pillanatok alatt szétkapkodták a patikákból. Arról azonban elfelejtettek szólni, hogy az egyébként vényre kapható szert csakis szakember alkalmazhatja a gyógyításban.

Az influenzáról nyugodtan, megfontoltan és elsősorban szakszerűen szabad tájékoztatni, az ezzel ellentétes megnyilvánulások ugyanis csak rontanak a helyzeten, pánikot és mesterséges hisztériát keltenek. Amin, tegyük hozzá, elsősorban a gyógyszertárak nyernek. Az elmúlt hetek során a lakosság másfél milliárd hrivnyát hagyott ott a patikákban. A keresett szerek árát, a tiltás ellenére is többszörösen megemelték.

S bár elülni látszik a pánik, a vírusok még nem fújtak visszavonulót. Az elmúlt nap folyamán 17 401 újabb fertőzöttet vettek nyilvántartásba, amivel 1 364 939-re nőtt a betegek száma. A járvány eddig 299 életet követelt, az elmúlt 24 óra alatt 17-en haltak bele a szövődményekbe. A kórházakból már 40 490 embert engedtek haza.

Közben a Miniszteri Kabinet arra kéri a Legfelső Tanácsot, tiltsa be a gyógyszerek reklámozását. Jelenleg csupán a vény nélkül kapható készítmények vannak tiltólistán, ám mivel Ukrajnában virágzik az öngyógyítás, s az emberek ellenőrizetlenül, az orvosi konzultációt megkerülve nyakló nélkül szedik a különféle patikaszereket, a listát valamennyi orvosságra ki akarják terjeszteni. A patikusok, az európai gyakorlatra hivatkozva máris tiltakoznak, ami nem csoda, hisz nyereségük nagy részét éppen a reklámok hatására eladott gyógyszerek adják.

Az viszont már biztosnak látszik, hogy bár tömeges oltási kampányt terveznek a szakemberek, vakcina nem mindenkinek jut majd. Mivel a H1N1 elleni oltóanyag drága, nincs rá mód, hogy minden lakos részére beszerezzék azt, jelentette ki Vaszil Lazorisinec egészségügyi miniszterhelyettes. Első körben 12,5 millió dózisra van szükség, hogy a leginkább veszélyeztetett rétegeket beolthassák. Addig is, míg megérkezik a kaliforniai vírus elleni oltóanyag, vakcináltassák magukat a szezonális influenza elleni szerrel, javasolja Olekszandr Bilovol országos tisztifőorvos.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó