2009. november 17., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 166. (838.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Doneckben dől el a továbbjutás
Három bosnyák kapufa, mázlis francia gól, szerencsés oroszok

Nem történt meglepetés az európai pótselejtezők első felvonásán. A gól nélküli döntetlennel zárult, helyzetekben sem igen bővelkedő görög–ukrán mérkőzés kivételével valamennyi találkozón a többre taksált, esélyesebb csapat került lépéselőnybe.

Fájó belga lecke

A magyar labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen 3–0-ás vereséget szenvedett Belgiumban. Erwin Koeman együttese utolsó mérkőzésén 2009-ben alig volt veszélyes az ellenfél kapujára, így megérdemelten kapott ki, még ekkora különbséggel is.

"Az első félidőben rengeteg volt a megmagyarázhatatlan hiba, a másodikban már volt öt-hat helyzetünk, de hiányzott a megfelelő koncentrálás ahhoz, hogy ezeket ki is tudjuk használni" – nyilatkozta a mérkőzés után Erwin Koeman magyar szövetségi kapitány.

A tények kedvéért: a piros-fehér-zöldek legutóbbi hat meccsükből ötöt elvesztettek, s az 540 perc során csupán két gólra tellett erejükből, ráadásul az egyiket csak tizenegyesből szerezték.


Holtverseny Afrikában

26 együttes szereplése már biztos a vb-n, miután szombaton Új-Zéland, illetve Afrikában a selejtezőcsoportját megnyerő Elefántcsontpart, Nigéria és Kamerun is megváltotta a Dél-Afrikába szóló repülőjegyet. Uruguay is bizakodhat, miután a pótselejtező odavágóján idegenben szerzett előnyt (0–1) Costa Ricával szemben.

Az afrikai selejtező C-csoportjának élén holtversenyben Egyiptom és Algéria végzett – miután a "fáraók" egy 95. percben szerzett góllal 2–0-ra nyertek a nagy vetélytárssal szemben –, ekképp a két ország válogatottja ismételni kényszerül, szerdán ki-ki mérkőzésen dönt majd a világbajnoki részvételről.


Az ukránok hatalmas önbizalommal várták az athéni fellépést, Olekszij Mihajlicsenko szerint a helyszín is mindegy, mindenhova győzni mennek. A sok sérültet nélkülöző görög válogatottat irányító Otto Rehhagel abban bízott, hogy a beugrók bizonyítani tudják, a későbbiekben is lehet rájuk számítani. A két együttes korábbi mérlege enyhe ukrán fölényt mutatott, két sikerükkel szemben a görögök csak egyszer diadalmaskodtak, míg a negyedik találkozó döntetlennel zárult.

A találkozó első félideje ukrán fölénnyel indult. A játékrész második felére feljavultak a görögök, egyre többet birtokolták a labdát, igaz, veszélyes helyzetekben ez nem kristályosodott ki, bár a félidő vége felé Pjatovnak akadt védenivalója. A második félidő elején ismét a vendégek veszélyeztettek. Az ukránok viszonylagos fölényének ellenére a 68. percben kellett először védenie a hazaiak kapusának, Corvasznak, ekkor pedig szögletre tolta Mihalik távoli löketét. Több lehetőség már nem alakult ki egyik csapat előtt sem, így maradt a gól nélküli döntetlen, döntés holnap, remélhetőleg eseménydúsabb találkozón.

Olekszij Mihajlicsenko szerint az első mérkőzést követően az övéinek már nagyobb az esélye a továbbjutásra. "Ami a mérkőzést illeti, nagyon idegesen kezdtünk, egyes helyzetekben zavarodottan játszottunk, ennek a számlájára írható a temérdek hiba. Ha az eredményt nézzük, mindkét csapatnak ugyanakkora sansza van még a vb-re, de számunkra mindenképp előnyt jelent, hogy a döntő mérkőzést hazai körülmények között játsszuk."

"Továbbra is teljesen nyílt a párharc – mondta a találkozó után Otto Rehhagel, a görögök német szövetségi kapitánya. – Meg akartuk nyerni ezt a mérkőzést, ám az ellenfél túl erősnek bizonyult, és remekül kontrázott, ami folyamatosan ott motoszkált a fejünkben, hiszen ha gólt kapunk, az nagyon megnehezíti a helyzetünket."

Az oroszok Biljaletdinov találatai révén két góllal is vezettek már a szlovénok ellen, és bár közel álltak az újabb gól megszerzéséhez, ez végül nem sikerült nekik, sőt a 88. percben Pecnik szépíteni tudott. Az utolsó percben Akinfejev hatalmas bravúrja kellett ahhoz, hogy Oroszország egyáltalán előnnyel várja a világbajnoki pótselejtező holnapi maribori visszavágóját.

A franciák Nicolas Anelka megpattanó lövésével nyertek Írországban – és bár a helyzetek alapján akár nagyobb különbséget is kicsikarhattak volna, azért így is felettébb optimistán tekinthetnek a holnap, Párizsban esedékes visszavágó elé.

A Cristiano Ronaldo nélkül kevésbé meggyőző teljesítményt nyújtó portugálok sokat köszönhetnek a szerencsének is, ugyanis a bosnyákok három kapufát is elértek. A "magyaros csoportból" továbbjutó portugálok alaposan megszenvedtek a vendégekkel, végül Bruno Alves góljával legyőzték Bosznia-Hercegovinát, így minimális előnnyel várhatják a visszavágót.

Vb-pótselejtezők, Európa, 1. mérkőzések: Portugália–Bosznia-Hercegovina 1–0, Írország–Franciaország 0–1, Görögország–Ukrajna 0–0, Oroszország–Szlovénia 2–1.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó