2009. november 17., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 166. (838.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Beregi siker Budapesten

A Rákóczi Szövetség idén 14. alkalommal hirdette meg a Kárpát-medencei középiskolák számára a Gloria Victis történelmi vetélkedőt. Az évente más-más történelmi időszakkal foglalkozó verseny témája a "Hitviták kora: Reformáció és katolikus megújulás a három részre szakadt Magyarországon (1517–1699)" volt. A második helyezett a Nagyberegi Református Líceum csapata lett. A vetélkedőről Szabó György felkészítő tanárt kérdeztük.

– Miről is szól a Gloria Victis?

– Eredetileg az 1956-os forradalom emlékére hirdették meg a magyarországi és a határon túli magyar középiskolák számára. Mivel a témakört már kimerítették, a vetélkedő egy ideje tematikus versennyé változott, és évente más és más történelmi korszakokat elevenítenek fel benne. Az idén a reformáció és az ellenreformáció korszaka Magyarország történetében volt a vita tárgya.

– Kik vehetnek részt a vetélkedőn?

– Háromfős diákcsapatok. Az idén összesen 140 Kárpát-medencei gárda indult a megmérettetésen. Kárpátaljáról csak a mi intézményünk jutott be az elődöntőbe. A Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium is benevezett, de sajnos nekik az idén nem sikerült. Iskolánkból két csoport is indult, az elődöntőben a Balla Georgina, Héder Zsuzsanna és Orosz Zsolt trió szerepelt.

– Milyen körülmények között zajlott a verseny?

– Az elődöntőt egy háromnapos ifjúsági találkozó keretében rendezték Budapesten a Műegyetemen, ahol írásbeli próbatételen választották ki a tíz legjobb csoportot. Ezek a szóbeli döntőben egyetemi professzorokból álló szakmai zsűri előtt mérhették össze tudásukat. Mi a második helyen végeztünk, csak egy ponttal maradtunk le a Felvidékről, Somorjáról érkezett Madách Imre Gimnáziumtól. A verseny első 5 helyezettje erdélyi körutazást nyert, s minden részt vevő csapat könyvjutalmat kapott.

A szervezők igyekeznek úgy kiválasztani a döntő résztvevőit, hogy minden határon túli terület képviselve legyen a legjobb 10 között. Idén nem kellett engedményt tenni, hisz valamennyi régió bejutott a döntőbe, sőt az első három helyezett is közülünk került ki.

– Jövőre is indulnak?

– A tanulók maguk döntik el, jelentkeznek-e. Először vettünk részt a rendezvényen, korábban nem voltunk tisztában azzal, hogyan zajlik egy ilyen vetélkedő. Jövőre – mivel jubileumi évfordulóval kapcsolatos témakörök közül válogatnak – valószínűleg a Széchenyi-év miatt a reformkor lesz a téma. Az idei 2. helyezés a legjobb eredmény, amit kárpátaljai csapat elért a Gloria Victis-en. Ha ismét indulunk, akkor már a győzelem a cél.

A jó szerepléshez minden szükséges feltétel biztosítva volt, tudtuk meg a diákok élménybeszámolójából. A szervezők vállalták az útiköltséget és a teljes ellátást, a versenyzőket háromcsillagos szállodában szállásolták el.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó