2009. november 17., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 166. (838.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Az Állatorvos Válaszol
Hogyan védekezzünk a baromfibetegségek ellen?

A baromfibetegségek különösen a téli hónapokban okoznak sok gondot a tenyésztőknek. A gyógykezelés költséges, esetenként többe kerül, mint maga a szárnyas. Mi a teendő? – kérdeztük Szidor Imre állatorvost, a Magyar Állatorvosok Világszövetségének alapító tagját.

– Éppen az említett tényező, azaz a drágaság miatt a baromfibetegségek elleni küzdelem elsősorban a védekezésre alapul. A leggyakrabban előforduló járványos betegség a baromfikolera és -pestis, a diftéria, a fertőző fehér hasmenés és a gümőkór.

– Mi idézi elő ezeket?

– A baromfipestis előidézőjét még a kutatók sem ismerik, tehát csak általános rendszabályokkal, az állatok és az ólak tisztántartásával, a kifutók gondozásával, helyes tenyésztési eljárások követésével, illetőleg a vérfertőző rokontenyésztés elkerülésével védekezünk ellene.

– A többi ellen könnyebb fellépni?

– A baromfikolera baktériuma ismert. Oltással védekezhetünk ellene. Hasonlóan tehetünk a diftéria ellen is. A fertőző fehér hasmenés veszélyes és alattomos betegség, mert a szülőkről átterjed az ivadékokra és mind a csibékben, mind a felnőtt állatokban nagy károkat okozhat. Ezt a kórt a Bacterium pullorum okozza, amely az állatok vérében él.

– Mit tehetnek ez esetben a gazdák?

– Csak egyetlen mód van erre: kíméletlenül ki kell selejtezni az állományból azokat az állatokat, amelyek ezzel a betegséggel fertőzöttek, sőt akkor is ajánlatos ezt megtenni, ha csak fertőzöttség gyanúsak.

– Hogyan állapítható meg a kór?

– Az állatokból apró üvegcsékbe vért kell venni, majd jól ledugaszolva el kell juttatni valamelyik bakteriológiai laboratóriumba, ahol agglutinációs próba útján pontosan megmondják, melyik állat fertőzött és melyik nem.

– Védekezhetünk-e a gümőkór és a férgek ellen?

– A gümőkór ellen célszerű az állatokat tuberkulinnal beoltatni. Azokat az egyedeket, amelyeknek a beoltott áll-lebenye megdagad, ki kell selejtezni az állományból. A férgek elleni védekezés szempontjából fontos a tisztaság és az ólak rendszeres fertőtlenítése. A beteg vagy elhullott állatokat be kell vinni a megyei állategészségügyi szolgálathoz, ahol megállapítják a diagnózist és elmegyarázzák a védekezés módját és a gyógyítás lehetőségeit is.

– Melyek az ajánlott gyógyszerek?

– Az antibiotikumok közül az Imequil 20 százalékos oldata, a Lonco-spectin, a Neo-Te-Sol pulvis, továbbá a Peracillin, a Tylan solube pulvis és Soludox 50 százalékos oldata. Ezek a készítmények általában minden szárnyasnál alkalmazhatók. Megemlítendő, hogy a Soludox oldatát frissen kell elkészíteni és a kezelt állatok csak gyógyszertartalmú vizet kaphatnak. Hatékony az Enrobioflox 10 százalékos oldata is, ám hátránya, hogy a tojást termelő állatoknak nem adható.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó