2009. november 14., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 165. (837.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Lesznek anyanyelvű tankönyvek, de...

Az oktatási és tudományos minisztérium Innovációs Technológiai és Oktatástartalmi Intézetének igazgatója cáfolja, hogy a jövő tanévben nem jelentetik meg a magyar iskolások részére a 10. osztályos tankönyveket. Olekszandr Udod szerint valamit nagyon félreértettek a kárpátaljai illetékesek, hiszen az október 19-én kelt dokumentum utal arra, hogy minden kontingens számára megrendelendők a tankönyvek.

– Különbséget kell tenni az eredeti és a fordításos tankönyvek között – magyarázza Olekszandr Udod. – A szerzők által írt tankönyvek valójában az ukrán nyelv, a magyar nyelv és az irodalom integrált változata, ami a táblázatban szerepel. A többi tizedikes tankönyv, például a fizika, kémia, biológia, algebra stb. fordításos. Tehát szó sincs arról, hogy a tervezett fordításos tankönyvek helyett ukrán nyelvű kiadványokat kell majd megrendelni a magyar tannyelvű iskolások számára.

– Már elnézést, de a 9. osztályos Ukrajna történelme és a jogismeret, illetve a 10. osztályos honvédelem tantárgyakból már az idei tanévben is ukrán nyelvű tankönyveket kaptak a magyar iskolák – érvelek.

– Ha nem tudná, hölgyem, Ukrajnában élünk – utasít rendre az igazgató. – Egész Európa és a világ kinevetne minket, ha az ukrán alkotmányt, az ukrán jogszabályokat és történelmünket egy idegen ország nyelvén oktatnánk. A hazavédelem pedig evidens: itt hadi dolgokról van szó, amit csak államnyelven sajátíthat el az ukrán állampolgár. Jó lenne tudatosítani mindenkiben: van egy állampolitikai program, amit be kell tartani. Aki Ukrajnában él, az ukrán. És magyar iskolák sincsenek, ezt is jó lenne tudomásul venni. Ugye egyetért velem?

Nos, nem. A magam részéről ugyanis annyit hozzátennék, hogy Olekszandr Udodnak nem ártana kicsit fellapozni a kisebbségek jogait garantáló törvényeket. Ukránul íródtak, tehát megérti...

F. A.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó