2009. november 14., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 165. (837.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szélrózsa
Futószalagon adnak állampolgárságot

A jövő évtől önálló kormányügynökség foglalkozik Bukarestben a román állampolgárságot igénylők kérésének elbírálásával, a jogosultak öt hónapon belül személyi igazolványhoz jutnak. Romániában ugyanis hatályba lépett az állampolgárság odaítélését jelentősen megkönnyítő jogszabály, miután Traian Basescu államfő aláírta a dokumentum módosított változatát.

Közös történelemkönyv

Márciusra készül el a közös magyar–szlovák történelmi olvasókönyv, ami a jövő tanév elején kerülhet leghamarabb a két ország iskoláiba. A könyv tartalmáról a Nógrád Megyei Levéltár rendezett történészi konferenciát Balassagyarmaton.

Kölcsönös megértés és tisztelet. Az előadók szerint elsősorban ezek szükségesek a közös múlt értelmezéséhez szlovák és magyar oldalról egyaránt. Csakhogy többek szerint egyelőre éppen ez hiányzik a két ország politikai kapcsolataiból.

A magyar fél szerint a szlovákiai nyelvtörvény akadályozza a szorosabb kapcsolatokat, ám Szlovákia budapesti nagykövete úgy látja: itt már a helyes mederben folynak a tárgyalások. "Az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának ajánlásai alapján a magyar és a szlovák fél együtt dolgozik a megoldáson. A kisebbségi vegyes bizottság szakértői tárgyilagos vitát folytatnak a kérdésben, így a párbeszéd arra a szintre került, ahová eredetileg is tartozott" – mondta Peter Weiss, Szlovákia budapesti nagykövete. Magyar kollégája szerint viszont a nyelvtörvény ügye még nincs lezárva. De Heizer Antal úgy látja, a két népnek ennek ellenére kell együtt élnie a Kárpát-medencében.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó