2009. november 14., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 165. (837.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Öngyilkos sportolók: mi elől menekülnek?

A hét elején óriási megdöbbenést okozott Robert Enke, a német labdarúgó-válogatott és a Hannover 32 éves kapusának öngyilkossága, akit egy száguldó vonat gázolt halálra. A sportolói tragédiák sorában nem Enke esete az első, félő, nem is az utolsó. A Nemzeti Sport Online több megdöbbentő esetet gyűjtött össze, nem egy közülük megrendítő tanulsággal szolgál...

A mai napig vitatott és a magyarok számára különösen fájó az Aranycsapat legendás jobbösszekötője, Kocsis Sándor halálának körülménye. Az akkor már két évtizede Barcelonában élő klasszisnál 1979-ben leukémiát és gyomorrákot diagnosztizáltak, végül tisztázatlan körülmények között kizuhant – kiugrott vagy kiesett – egy barcelonai kórház negyedik emeletéről, néhány hónappal ötvenedik születésnapja előtt.

A tékvandóban világ- és Európa-bajnok, kick-boxban Eb-győztes magyar Engrich Mariann 1996-ban, 32 évesen lett öngyilkos. Kilenc évvel korábban az Év női sportolójának választották, abban az esztendőben Magyarország egyetlen felnőtt világbajnoki címét szerezte.

Emlékezetes eset Justin Fashanué, akit az angol labdarúgás első homoszexuális futballistájaként tartanak számon. A csatár kifejezetten ígéretes jövő előtt állt: 1981-ben a Nottingham Forest rekordösszegért igazolta le. Színes bőrű játékosért korábban még nem fizettek álomhatárt jelentő egymillió fontot. Testvére, John Fashanu a válogatottságig vitte, Justin Fashanu viszont száműzötté vált, miután kiderült mássága. 1998-ban akasztotta fel magát Londonban, miután azzal gyanúsították, hogy az Egyesült Államokban szexuális kapcsolatot létesített egy 17 éves fiúval. Búcsúlevelében azt írta: "Engem már bűnösnek tartanak, a jövőben nem akarok a barátaimnak és a családomnak bánatot okozni." Később a rendőrség bizonyítékok hiányában elejtette a vádat.

A dél-afrikai labdarúgó Abram "Fire" Raselemane mindössze harmincéves volt, amikor tizenöt válogatottsággal és az azokon szerzett három találattal a háta mögött 2008-ban öngyilkosságot követett el Bloemfonteinben.

A 34 éves, 18-szoros lengyel válogatott labdarúgó, Adam Ledwon Ausztriában akasztotta fel magát 2008-ban.

Phil Hankinson, a Boston Celtics színeiben 1974-ben bajnoki gyűrűt szerző amerikai kosaras számára egy sérülés korán, mindössze két NBA-idényt követően véget vetett karrierjének. Hankinson 1996-ban halt meg: végzetes, lőtt sebekkel találták az autójában, amelyek egyértelműen öngyilkosságra utaltak. Édesapja azt mondta: fia sohasem tudta feldolgozni, hogy sérülést szenvedett, pályafutása derékba tört, és ettől depressziós lett.

Dusan Pasek a csehszlovák jégkorong-válogatott tagjaként 1984-ben ezüstérmes lett az olimpián, viszont Szlovákiával nagy csalódás érte a naganói 1998-as játékokon. A szlovák szövetség elnökeként személyes felelősségként élte meg a szereplést, és röviddel az olimpiát követően agyonlőtte magát. Szlovákia a tizedik helyen végzett, ráadásul az olimpiai aranyérmet a csehek nyerték meg.

Az olasz Marco Pantani 1998-ban írta be nevét a kerékpársport aranykönyvébe, abban az esztendőben a Girót és a Tourt is meg tudta nyerni, ám a következő évben doppingvádak miatt kizárták az olasz körversenyből. Azt követően Pantani depresszió és kábítószer-függőség miatt többször kórházi kezelésre szorult, 2004-ben Riminiben egy szállodai szobában holtan találták. A boncolás, illetve a toxikológiai vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy akut kokainmérgezés okozta halálát, de arra nem kaptak választ az esetet kivizsgáló rendőrök, hogy szándékosan követett volna el öngyilkosságot.

Alex Harris ausztrál paralimpikon úszó 34 éves korában vonat elé vetette magát. Az athéni paralimpián 400 méteres vegyes váltóban arany-, a gyorsváltóban pedig ezüstérmet szerző sportember egy autóbaleset után maradandó agykárosodást szenvedett – emiatt végtagjait nem tudta koordinálni –, s folyamatosan depresszió gyötörte.

KISZó-összeállítás

Savanya és Rózsa is öngyilkosságot kísérelt meg

Az olimpiai bajnok mellúszó Rózsa Norbert és a világbajnok búvárúszó Savanya Norbert is azt nyilatkozta a közelmúltban, nagy depressziójukból más kiutat nem látván, öngyilkosságot kíséreltek meg. A szegedi Savanya kétszer is. Mindketten gyógyszerrel próbálták meg saját életüket kioltani, ám az orvosi beavatkozás megmentette őket. A két sportember esete párhuzamba állítható: sportkarrierjük végeztével nem találták helyüket az úgynevezett civil életben, ettől depresszióssá váltak.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó