2009. november 14., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 165. (837.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Magyar igazolvány: csökkent a várakozási idő

A Beregszászi Központi Információs Irodában a megyében a legmagasabb a Magyar igazolványok iránti igény. Ez éves szinten több mint hét-nyolcezer, naponta akár 70–80 ügyfelet is jelent. Négy ügyintéző szolgálja ki a város és a járás lakosságát.

Feszített munkamenettel sikerült a Magyar igazolványok elkészülését a hosszú várakozási időről, 2,5–3 hónapra redukálni, tájékoztatta lapunkat Kincs Gergely, az iroda igazgatója. A várakozási idő magába foglalja a kitöltési, postázási, elektronikus továbbítási, a budapesti legyártási időszakot és a szortírozási munkákat.

Az Ungvári Információs Iroda ez év júniusa óta a Tolsztoj u. 5/A-ban fogadja a város és a járás lakosságát. Mint azt Kőszeghy Mária irodavezető elmondta, naponta több tucat ügyfél keresi fel őket. Vannak, akik most nyújtják be a Magyar igazolvány iránti igényüket, sokan pótfüzetet kérvényeznek.

Máté Erika, a Derceni Információs Iroda vezetője elmondta: az elmúlt hetek alatt, amióta Dercenbe, a Rákóczi út 95/B alá költöztették át a Munkácsi Információs Irodát, több mint háromszáz Magyar igazolványt adtak ki.

– Már eddig is elég nagy volt a forgalmunk, és azt tapasztaljuk, hogy az csak tovább nő. Naponta általában 25–30 ügyfelünk van, de esetenként ötven személyt is kiszolgálunk. Érdekes jelenség, hogy nagyon sok közöttük a fiatal.

– Nem okoz gondot az ideutazás?

– A település a Munkácsi járás magyarságközpontja. Az ideutazás sem annyira problémás, hiszen községünk csupán három kilométerre fekszik a Munkács–Beregszász főútvonaltól, és 15 percenként van buszjárat.

Az iroda távlati tervei között szerepel, hogy a járás magyarlakta településeire alkalmanként kiutazásokat szerveznek, illetve begyűjtőkön keresztül is eljuttathatók lesznek az igénylések.

– Tíz hónap alatt több mint ezerötszáz Magyar igazolvány iránti kérelem futott be irodánkba, kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában – mondja Dánics Éva, a Nagyszőlősi Információs Iroda vezetője. – A napi forgalmunk átlagosan 40–45 ügyfél, akiket három munkatárs szolgál ki. Hozzánk tartoznak az Ilosvai járásban élők is.

A megyei és a nagyszőlősi járási összképpel ellentétben vannak régiók, ahol nőtt a Magyar és a hozzátartozói igazolvány iránti igény. Ezt tapasztalják a Técsői Információs Irodában is, mondja Ambrus Xénia. Az irodavezető tájékoztatása szerint sok az olyan ügyfél, aki egy szót sem tud magyarul, ugyanakkor bizonyítani kívánja, hogy az ősei között volt(ak) magyar(ok). A betétlap utáni folyamodás elenyésző. A magyar–ukrán határ messze van, s aki az anyaországba utazik, az sem feltétlenül használja ki a vasúti kedvezményt. Naponta több tucat ügyfelet fogadnak, többen csak Magyarországgal kapcsolatos információkat kérnek.

– Könnyen megtalálható helyen vagyunk. Érdekes módon az erre járó magyarországi turisták is a mi segítségünket kérik, ha valamilyen ügyes-bajos dolguk van – mondja az irodavezető.

Az utóbbi időben megnőtt a Rahói Információs Iroda forgalma. Mint azt Milcsevics György irodavezető lapunknak elmondta, a korábbi havi 5–10 igénylés mára megduplázódott. A helyiek mellett elsősorban a kőrösmezői, gyertyánligeti, terebesfejérpataki és nagybocskói magyarok igénylik a Magyar igazolványt.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó