2009. november 14., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 165. (837.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kárpátalján nem találtak H1N1-et

A megyei infektológiai kórházban ingyen hívható telefonügyeletet hoztak létre, melyen a lakosság felteheti az influenzával kapcsolatos kérdéseit. 0-800-502-70-80; 64-23-96

Míg a nyugati régiókban visszavonulóban van, a központi és keleti megyéket most éri el az influenzajárvány. Ukrajnában 1 253 558-ra nőtt az influenza és más heveny vírusos megbetegedések száma. Az elmúlt egy nap alatt újabb 26 személy életét követelték a vírusok okozta szövődmények, ezzel már 239 áldozata van az október végén kitört epidémiának. Laboratóriumilag eddig 85 esetben igazolódott be a H1N1 jelenléte a mintákban.

Továbbra sem csitul a járvány körül kialakult politikai harc. Viktor Juscsenko nem hajlandó aláírni a jövő évi költségvetés módosítását, mely pótlólag 1 milliárd hrivnyát irányozna az influenza elleni harcra. Julija Timosenko szerint így akarja szabotálni a Miniszteri Kabinetnek a kór felszámolása érdekében tett erőfeszítéseit, a szükséges egészségügyi berendezések megvásárlását. Az elnök válaszul a NATO-hoz és újabb hét országhoz fordult segélykéréssel, melyben a szezonális influenza, illetve a sertésinfluenza elleni oltóanyagot kért, s megjegyezte, a vírusok ellen elsősorban nem pénzre, hanem szakszerű intézkedésekre van szükség. Vaszil Knyazevics egészségügyi miniszter szerint viszont a medicinának nem csupán egymilliárdra van szüksége. A szféra krónikusan alulfinanszírozott, s a mostani járvány világosan bebizonyította, az egészségügy sokba kerül és igenis költeni kell rá.

Közben folyamatosan ellenőrzik a gyógyszertárakat. Az elmúlt egy hét során Kárpátalján 168 patikában vizsgálódott az adóhatóság. 163-ban hiányoztak a kötelező alapvető készítmények, 8-ban túllépték a megengedett értékesítési árakat, 12-ben elszámolási hiányosságot észleltek. A felelősökre 26 ezer hrivnya bírságot szabtak ki.

Amint az Vaszil Szkrip, a megyei közigazgatás csütörtöki kibővített kollégiumi ülésén tartott beszámolójából kiderült, eddig 38 481 megbetegedést vettek nyilvántartásba régiónkban. Az egészségügyi főosztályvezető elmondta, jelenleg Munkácson és a Huszti járásban jegyzik a legtöbb fertőzöttet, de összességében csökken a betegek száma. Sertésinfluenzást nem találtak.

* * *

Vannak, akik a járványból is hasznot próbálnak húzni. Az egyik kijevi étterem menüjében megjelent a Tamiflu koktél, melyet már a bejáratnál hirdetnek, írja az Interfax. Az új ital egy rész citromléből, néhány csepp grenadinból, jagermeisterből és világos tequilából készül. Egy adag ára 35 hrivnya.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó