2009. november 14., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 165. (837.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Gimnazistákként is kitűnőek a halábori nebulók

– Az idén 52 gyerek tanul nálunk – kezdi a beszélgetést Szabó Éva, a Halábori Általános Iskola igazgatónője –, eggyel több, mint tavaly. Sajnos községünkben is évről évre csökken a születések száma.

Bár nem jellemző, hogy a halábori szülők a környező iskolákba járassák gyermekeiket, az új oktatási törvény alaposan megzavarta őket, derül ki a továbbiakban.

– Amikor napvilágot látott az azóta már elhíresült 461-es számú rendelet, sokak első reakciója az volt, hogy elviszik tőlünk a gyerekeket. Ám mindössze egy szülő tette ezt meg, de még abban az évben vissza is hozta. Egy évvel később azonban két gyereket már ukrán első osztályba adtak.

Éppen ezért a 15 fős kollektíva számára nagy öröm és elégtétel is egyben, hogy minden nehézség ellenére az idén hét első osztályosuk van, amire már évek óta nem volt példa.

– Az is előrelépés, hogy most nincsenek összevont osztályok – mondja az igazgatónő. – A kis létszámú osztályokkal könnyebb dolgozni, jobb eredményeket tudunk elérni a gyerekekkel.

Az elmúlt tanévben hét végzős hagyta el az alma matert, és valamennyien a továbbtanulás mellett döntöttek. Közülük négyen a Nagyszőlősi Kereskedelmi Kolledzs, ketten a Nagyberegi Református Líceum, egy tanuló pedig a Makkosjánosi Líceum növendéke. A visszajelzések szerint valamennyien megállják helyüket. Tanítók napjára az iskola a Munkácsi Mezőgazdasági Kolledzstől kapott egy köszönőlevelet, mivel egyik volt tanítványuk kiváló eredményeket ért el. Jövőre öten ballagnak majd.

A műszaki bázisra nem panaszkodhatnak. Igaz, helyhiány miatt nincs külön informatikai termük, a gépek a tanáriban sorakoznak. Áthidaló megoldásként a gyerekek délután használják a komputereket, amikor a pedagógusok hazamentek. Sajnos nincsenek szaktantermeik és tornatermük, és egyelőre kilátásuk sincs erre.

– Eddig a Beregszászi Járási Oktatási Osztály finanszírozta az iskola kiadásait – fejti ki Szabó Éva. – Most azonban egy olyan tervezet készült el (igaz egyelőre nem léptették életbe), mely szerint minden iskolának külön költségvetése lesz. Ez sajnos akár a kisiskolák halálát is jelentheti, hiszen ennek értelmében a kiutalt összeg a tanulók létszámától függne. Akkor pedig egy ilyen kis létszámú iskola, mint a miénk, nem lesz életképes, hiszen a pénz mindössze a tanárok fizetését fedezné, de a kommunális szolgáltatások díjára már nem futná belőle.

Saját konyhájukon 30 gyerek étkeztetését oldják meg. A kicsik számára ez ingyenes. Tavaly bevezették a központi fűtést, külön kazánházuk van.

– Sikerült egy fiatal ukrán szakos pedagógust idecsábítanunk, és nem csalódtunk benne. Tornatanárunk viszont nincs – tudjuk meg az iskola vezetőjétől, mikor a pedagógushiányról érdeklődünk. – Nagyobb gond a tankönyvellátás vagy inkább ellátatlanság. Az idei tanévben a 9. osztály számára magyar nyelv és irodalmon, illetve ukrán nyelv és irodalmon kívül semmit nem kaptunk. Ismerve a legújabb döntést, már nem is számíthatunk magyar nyelvűekre. Ezt egyelőre úgy oldjuk meg, hogy a pedagógus a tanterv alapján lediktálja a gyereknek a lényeges dolgokat magyar nyelven. Ám ez hosszú távon nem megoldás. Problémát jelent az is, hogy a térképek, kontúrtérképek is csak ukrán nyelvűek.

Nagyon szeretnének egy jól felszerelt biológiatermet, teszi még hozzá. Szorgalmazzák az illetékeseknél, és ígéretet kaptak is rá. Addig pedig, amire csak tudnak, pályáznak. A KMPSZ-hez és a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Alapítványhoz is benyújtják azokat. Így tettek szert többek között fénymásolóra, számítógépre, magyar nyelvű szemléltetőkre, térképekre.

Varga Márta

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó