2009. november 12., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 163.-164. (835.-836.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Vitamin
Negyedmillióan halhatnak meg

Nagyjából 250 ezer gyermek vesztheti életét az egyre gyorsuló klímaváltozás hatásai miatt – figyelmeztetett nemrég egy segélyszervezet.

A Save the Children hangsúlyozza, ez a szám 2030-ra akár évi 400 ezerre is nőhet. Véleményük szerint 2030-ra több mint 175 millió gyermek fog szenvedi az olyan természeti jelenségek miatt, mint a tornádók, a szárazság, vagy éppen az árvizek. A következő generációból több mint 900 millió gyermeket fog érinteni az ivóvíz hiánya és 160 milliót az öt év alattiak egyik legkegyetlenebb gyilkosa, a malária, amely olyan vidékeken is felbukkan majd, amelyeken eddig ismeretlen volt.

A H1N1 európa-szerte veszélyt jelent

Az új típusú influenza 40 ezer emberrel végezhet Európában.

Az új típusú influenza járványa akár negyvenezer halálos áldozatot is szedhet Európában, az ezt követő szezonális influenzajárvány pedig ugyanennyit – vélik európai egészségügyi szakértők. A stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint az új típusú influenza járványa az Európai Unió minden tagországát elérte, de nehezen megjósolható, mennyire lesz intenzív a fertőzés terjedése. Annyi mindenesetre biztosnak tűnik, hogy a betegséget okozó H1N1 vírus továbbra is ezreket öl majd meg és sokan szorulnak intenzív ápolásra, ahogy beáll a tél az északi féltekén – tették hozzá.

Elhízás – százezer rákos évente

Ez a szám valószínűleg tovább növekszik majd az USA-ban, ahogy az amerikaiak is egyre túlsúlyosabbak lesznek – állapították meg a kutatók.

A túl sok testzsír a méhnyakrák egyik fajtájának, az endometrikus rákos eseteknek mintegy feléért, a nyelőcsőrákos megbetegedések egyharmadáért felelős – állapították meg az Amerikai Rákkutató Szövetség (AICR) szakemberei. Az Amerikai Rák Társaság előrejelzései szerint idén 1,47 millió embernél fognak daganatos megbetegedést diagnosztizálni és ebből 562 ezren belehalnak a kórba. Míg az amerikaiak több mint 26 százaléka elhízott, vagyis a testtömeg-indexük meghaladja a 30-at, addig közel egyharmaduk túlsúlytól szenved, ami azt jelenti, hogy testtömegindexük 25 és 30 között mozog. A tanulmány az AICR azon kutatásának eredményeit, amely a táplálkozással, fizikai tevékenységekkel és az elhízással hozta összefüggésbe a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, összevetette azokkal a kutatásokkal, amelyek az elhízással és rákos elváltozásokkal kapcsolatos esetekre koncentráltak. Ennek alapján, az endometrikus rákos megbetegedések száma 49 százalékkal (20 700 ember), a nyelőcsőrákosoké 35 százalékkal (5800 ember), a hasnyálmirigyrákosoké 28 százalékkal (11 900 ember), a veserákosoké 24 százalékkal (13 900 ember), a melldaganatosok száma 17 százalékkal (33 ezer ember) csökkenne évente, ha az amerikaiak több figyelmet fordítanának a testsúlyukra.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó