2009. november 12., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 163.-164. (835.-836.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Csőd szélén a turisztikai cégek

Turizmusban és idegenforgalomban érdekelt szakemberek az Ungvári Reform Sajtóklubban tájékoztatták a megyei médiát az ágazat helyzetéről és az influenzajárvány várható következményeiről.

Doktor Sándor, a Zakarpattya Szálloda és Turisztikai Komplexum Rt. elnöke lesújtónak nevezte a kialakult helyzetet. Véleménye szerint a járvány körül keltett híresztelések eltúlzottak, sőt minden bizonnyal valakik által előre eltervezett és megrendezett a pánikkeltés. A megállapítást személyes tapasztalataiból vonta le:

– Alig egy hónapja azzal az ajánlattal keresett meg bennünket egy nagyvállalat képviselője, hogy vásároljunk a szálloda számára nagyobb tétel gézmaszkot és influenza elleni gyógyszereket. Nem sokkal később ismét jelentkezett a cég és munkatársai azt bizonygatták, mekkora előnyökkel jár, ha náluk vásároljuk meg a felkínált dolgokat. A napokban a hágók túloldalán a következő feliratú óriásplakátok jelentek meg: " Kárpátalján szeretnél üdülni? Influenza!" Mi ez, ha nem a kárpátaljai turizmus elleni akció?

Agnessza Kemenyas, a Kvitka Polonini szanatórium igazgatója is aggasztónak ítélte a helyzetet. Szerinte az a legnagyobb baj, hogy az egészségügyi tárca is vidékünk ellen tevékenykedik, félretájékoztatja az állampolgárokat.

– Sokan felháborodtunk azon, hogy az egészségügyi minisztérium tájékoztatója szerint Kárpátalján járvány van és sorra zárnak be a szanatóriumok, gyógyüdülők. Holott éppen ezek falai között a legnagyobb a biztonság – mondta az igazgató.

Doktor Sándor és a többi szakember szerint is nagy huncutság van a háttérben. Megyénkben számos turisztikai vállalkozás mehet tönkre a közeljövőben. A vendéglátó helyek forgalma például máris tizedére esett vissza. A szállodák pedig 8–12 százalékos telítettséggel üzemelnek, ami tiszta ráfizetés. A Zakarpattya hotel esetében például csak a múlt hét folyamán 11 turistacsoport mondta le a helyfoglalást azzal az indokkal, hogy félnek ide utazni, mert itt "úgy hullnak az emberek, mint a legyek".

Andrij Szuhaj, a Kárpáti szanatórium igazgatója is borúlátó. Szerinte az elektronikus média is fokozza a hisztériakeltést. Egy magát civilizáltnak mondó, az EU-ba igyekvő ország vezetői vérlázítón megalázzák és idiótának tekintik a lakosságot. A rengeteg hazug állítással szemben az igazság az, hogy vidékünk turistaszállóiban, gyógyüdülőiben senkinek nincs félnivalója.

B. Cs.

Már újévre gondolnak

Az Ungvári Nemzeti Egyetem turisztikai információs központjának tájékoztatása szerint szilveszterre sem maradnak vendégek nélkül a kárpátaljai turistaházak. A szálláshelyek 74 százaléka ugyanis már elővételben elkelt. A még mindig tomboló influenzajárvány ellenére mindenekelőtt Oroszországból és Kijev környékéről jönnek majd a Kárpátok lankáira síelni a vendégek, többségük már előre kifizette a szobafoglaló teljes összegét.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó