2009. november 12., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 163.-164. (835.-836.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Rejtjelezni tanult A gyűrűk ura írója

A második világháború kitörése előtt alig fél évvel kódtörésre tanították J.R.R. Tolkient – derül ki a nemrég nyilvánosságra hozott dokumentumokból.

Nemzedéke egyik legtehetségesebb és legelismertebb nyelvésze a náci kódok feltörésében segíthetett volna, ha a németek megtámadják Angliát. A hírszerzési dokumentumok bemutatják, hogy a férfinek a Bletchley Parkban, több hasonlóan tehetséges értelmiségivel együtt kellett volna a brit győzelmen dolgozni. Volt persze, akiknek nem érte meg az angol hadisiker: a kódtörésben úttörő Alan Turingtól nemrég kértek bocsánatot azért, mert homoszexualitása miatt öngyilkosságba hajszolták.

Tolkien a dokumentumok szerint a Kormányzati Kódfejtő és Titkosírási Iskolában (GCCS) tanult: 12 társával együtt részt vett egy teszt-kiképzésen, ahol skandináv és spanyol nyelvű oktatást kaptak. 1939 márciusában három napot töltött a bázison, ami az iratok szerint sikeres volt.

Mindez a háború kitörése előtt fél, A babó című könyve megjelenése előtt másfél évvel történt. Ekkor kiemelten magas, évi 500 fontos fizetést ajánlottak neki, ő azonban nem volt hajlandó csatlakozni a csoporthoz. A döntés okai a mai napig ismeretlenek. Ehelyett tovább folytatta írói munkásságát, és ezután született meg A gyűrűk ura is, amely a XX. századi irodalom egyik legnépszerűbb remekműve lett.

Tolkien beszervezési kísérletét a kormányzat cheltenhami kémközpontjában rendezett kiállítás mutatja be, ahol a Bletchley Park korábban ismeretlen, háború előtti anyagait ismerhetik meg az intézet tagjai: külsősök ugyanis nem léphetnek be az épületbe.

A GCCS egyébként már az 1930-as évek második felében megkezdte a felkészülést a lehetséges háborúra, és ekkor állították fel a kódtörő központot, amelyről tudták, hogy létfontosságú lesz a győzelemhez. A szervezet igazgatója, Alastair G Denniston egy 50 főt tartalmazó listát is készített, amelyen azok szerepeltek, akik kiérdemelték, hogy a kormánynak dolgozhatnak. A neveket Oxford és Cambridge dékánjai ajánlották neki: a két egyetem már az első világháborúban is hasonlóképp segítette a kormányzatot. A GCCS aztán 1939 augusztusában költözött Bletchley-be, hogy az esetleges bombázások ne zavarják őket.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó