2009. november 12., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 163.-164. (835.-836.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tanácsok az influenza elkerülésére

A nátha és az influenza kórokozói sok olyan helyen is megbújnak, ahol nem is gondolnánk. Mit tehetünk, hogy családunk egészséges maradjon?

– Mivel a nátha cseppfertőzéssel tejed, mindig zsebkendőbe tüsszentsünk, a tüsszentés során kilökődött és baktériumokat vagy vírusokat tartalmazó részecskék sebessége a 160 km/órát is elérheti. Ezeket a gyorsan mozgó részecskéket egyméteres sugarú körben belélegezheti bárki, és már meg is kapta a betegséget.

– Számos kórokozó telepszik meg a bevásárlókocsi fogóján, ráadásul a legtöbb kisgyerek ezeket meg is nyalja. Ha a fertőzött nyál a kezünkre kerül, könnyen lelhetnek új otthonra a kórokozók.

– A baktériumok és vírusok nagy számban tanyáznak a liftek gombjain is, járványos időben inkább a könyökünkkel nyomjuk meg ezeket. Vagy használjuk a lépcsőt.

– A lakáson belül is számos hely van, amelyet a kórokozók nagyon kedvelnek, ilyenek fertőzöttségi sorrendben a mosogatószivacs, a konyharuha, a mosogató, a mosdókagyló, a vágódeszkák, a konyha padlója, a fürdőszoba padlója, és a WC-ülőke.

– A kórokozók egyik kedvenc helye a munkahelyi íróasztal, 400-szor annyi baktérium található itt, mint egy átlagos WC-ülőkén. Talán itt is a legfertőzöttebb a billentyűzet és a telefonkagyló. Nem árt ezeket időnként fertőtlenítőszerrel lemosni.

– A nyilvános illemhelyek is kiváló búvóhelyei a náthát és influenzát hordozó kórokozóknak. Ha tehetjük, használjuk valamelyik szélső fülkét, megfigyelések szerint ugyanis ezeket ritkábban veszik igénybe az emberek, mint a középsőt. És természetesen mossunk kezet használat után.

(Folytatjuk)

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó