2009. november 12., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 163.-164. (835.-836.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Pajzsmirigy, a szervezet karmestere

A statisztikai adatok arról tanúskodnak, hogy Ukrajna hegyvidéki régióiban másfél millióra tehető a pajzsmirigy-betegségben szenvedők száma. Egy másik adat szerint a kismamák jódhiányos táplálkozása következményeként évente mintegy 34 ezer gyerek szellemi fogyatékosként látja meg a napvilágot. Az iskolákban korábban heti egy alkalommal szétosztott ingyenes jódkészítményt, az Antistrumint is nagyon régen nem kapják a tanulók. Nincs rá pénz.

– A pajzsmirigy a test karmestere: olyan hormonokat termel, amelyek szabályozzák az anyagcserét, az energiaháztartást, a növekedést, a sejtszaporodást, gyakorlatilag megkomponálják a szervezet zökkenőmentes működését – fejti ki dr. Fábry Zoltán, az Ungvári Nemzeti Egyetem biokémiai tanszékének professzora. – A hormonok hatására szervezetünk több fehérjét állít elő és növeli a sejtekben felhasznált oxigén mennyiségét is. A pajzsmirigy elégtelen működése az anyagcsere lelassulását okozza. Kárpátalja endémiás, vagyis jódhiányos régió, különösen az Ökörmezői, a Volóci és a Nagybereznai járások.

Fontos, hogy a magzat megfelelő fejlődése érdekében a kismama odafigyeljen a helyes táplálkozásra, magyarázza a biokémikus. Ha a terhesség alatt nem termelődik elég pajzsmirigyhormon, a magzat agysejtjei nem tudnak kellőképpen szaporodni, aminek következtében értelmi fogyatékos csecsemő jön a világra.

– Mit tudnak tenni a kárpátaljai orvosok, tudósok a megelőzés érdekében?

– A megyében elvégeztük a talaj-, víz-, jószág- és növényminták elemzését. Majd javaslatokat tettünk, többek között a jódozott só előállítására. Erről egyébként korábban kormányrendelet is született, amit valamiért nem tartanak be. Az utóbbi években ugyan már nem találkozunk hatalmasra nőtt golyvával, viszont az úgynevezett első, második stádiumban lévővel annál gyakrabban.

A másik megoldás a pajzsmirigyhormon termelésére az lenne, hogy minél több tengeri halat fogyasszunk. Csak sajnos a régió lakosai nemigen kedvelik ezt a fajta élelmiszert. Mindenképpen szeretném még hozzátenni, hogy a pajzsmirigyfunkcióra nemcsak a jódhiányos környezet hat negatívan, hanem az ökológiai feltételek romlása is: a szennyezett víz, a túl sok tartósítószer fogyasztása és a rossz pszichikai állapot. A csökkent hormontermelést egyébként gyakran a depresszióval tévesztik össze – fejti ki dr. Fábry Zoltán.

Ukrajnában a tervek szerint 2010-ben veszi kezdetét egy újabb állami program, melynek részeként évi 150 ezer kg jódozott étkezési só kerülne a kereskedelembe. Ha valamiért, netán pénzhiány miatt, ez is a korábbi program sorsára jutna, vagyis az ingyenes jódkészítményeket már nem tudják biztosítani az iskoláknak, akkor a szakemberek szerint a következő tíz évben több mint 300 ezer gyermek születhet szellemi fogyatékosként, vagy küzd tanulási nehézségekkel.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó