2009. november 12., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 163.-164. (835.-836.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Navahó kódfejtők

A navahó kódfejtők ma már az amerikai hadtörténet krónikájának részét képezik. Feladatuk az volt, hogy saját anyanyelvükön, kódolt formában, telefonon vagy rádiókapcsolat segítségével titkos üzeneteket közöljenek adott egységekkel. A szolgálatuk felettébb értékes a II. világháború, valamint a koreai és vietnami események idején, mivel a kódokat az ellenség szakértői a legtöbbször sikeresen megfejtették, a navahó indiánok szinte teljesen ismeretlen és érthetetlen nyelve esetében ez a feladat viszont szinte lehetetlen volt.

Az indián származású amerikai kódfejtők a tengerészgyalogosok közül kerültek ki. A sereg egy ideig komancsokat és apacsokat is alkalmazott, de a navahók bizonyultak a legsikeresebbeknek. Az e törzshöz tartozók ilyen célú alkalmazásának ötletével Philip Johnston állt elő a Pearl Harbor elleni japán támadás után. Johnston misszionárius apja révén került kapcsolatba a törzzsel, és úgy vélte, kódnyelvnek az övék a legtökéletesebb. A tervet azonnal elfogadták, és megkezdődött a rejtjelek kidolgozása.

Ez egyébként a szokásos formulán alapult. Az ábécé minden egyes betűje navahó szavakat jelölt. Természetesen ez nem volt elég mindenre, ezért bizonyos kifejezésekre új angol megfelelőt találtak ki. Például a krumpli a kézigránátra, a teknős pedig a tankra utalt. A megbízott navahók ráadásul teljesen "értelmetlenül" beszéltek, az igék és a főnevek nem sorrendben követték egymást. Így a németek akkor sem tudták volna megfejteni az üzenetet, ha elfognak egy kódfejtéssel nem foglalkozó navahót, és megpróbálják őt rávenni, derítse ki, miről beszélnek a társai.

Ezt az indián nyelvet egyértelmű előnyei miatt választotta a hadsereg. Először, mert az így beszélő emberek kizárólag az USA területén éltek, ráadásul itt is elég kis számban. A világ egyéb tájain semmit sem tudtak róluk a nyelvészek. Egy ismeretlen nyelven fogalmazott kódot sokkal nehezebb megfejteni, mint egy ismert felhasználásával készültet. Ráadásul írott formája sem volt, a nyelvtana pedig teljesen eltért mind az európai, mind az ázsiai alapoktól. Az egyetlen veszélyforrás, ha egy kódfejtőt elfognak, és kiszedik belőle a titkot. Ennek érdekében az ilyen indiánokkal együtt szolgáló katonák közül valaki mindig parancsot kapott arra, hogy fogságba eséskor minél hamarabb végezzen navahó bajtársával...

Adolf Hitler kémei révén még a háború kitörése előtt értesült arról, hogy az amerikaiak már az I. világháború idején alkalmaztak indián kódfejtőket. Ezért 30 antropológust küldött az USA-ba azzal a titkos feladattal, hogy tanulmányozzák az indián nyelvet. A vállalkozás azonban kudarccal végződött. Túl sok nyelvjárás létezett, hogy mindet behatóan feltérképezzék. Az amerikaiak is tudomást szereztek a dologról, és így esett a választásuk az egyik legkevésbé ismert nyelvre. Óvatosságból pedig nagyon kevés kódfejtőt képeztek ki.

A navahó kód minden erénye ellenére elsősorban azon a feltevésen alapult, hogy a nyelvet úgysem ismeri senki, ezért nem bonyolították túl. Ám abban az esetben, ha az ellenség vallomásra bír egy kódfejtőt, könnyű dolguk lett volna. Ez azonban sosem következett be. Igaz, a japánok a Fülöp-szigeteken fogságba ejtettek egy navahó származású rádióst, Joe Kieyoomiát, de legnagyobb sajnálatukra ő, bár járatos volt a kódfejtésben, ezt a verziót nem ismerte. Sokáig kínozták, míg megértették, hogy a helyzet teljesen reménytelen. A japánok sosem jöttek rá a megfejtésére, és a mai napig azt állítják, hogy a navahók segítsége nélkül az amerikaiak sohasem nyerik meg az Iwo Jimánál zajló összecsapást.

A kódfejtők létezéséről a világ hivatalosan csak 1968-ban értesült. 1982-ben Ronald Reagan méltatta érdemeiket, és augusztus 14-ét az indián kódfejtők napjává avatta. 2000. december 21-én Bill Clinton 29 élő és holt veterán navahó kódfejtőt tüntetett ki, George W. Bush pedig 2001 júliusában öt még élőt.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó