2009. november 12., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 163.-164. (835.-836.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Vesztegzár alatt a kultúra

Kárpátalja művelődési életét is elérte az influenza. Igaz, nem tömeges megbetegedések formájában fejti ki hatását, hanem a kölönféle rendezvények, előadások elmaradásával.

Ungváron és a járásban is megállt a művelődési élet. Leontyij Lenart, a járási művelődési és turisztikai osztály vezetője elmondása szerint a térségben 45 kultúrházban szünetel a munka. November 22-ig biztosan nem lesz változás. Ám ha feloldják a vesztegzárat, minden elmaradt rendezvényt megtartanak. Közte az eszenyi Ritmus néptáncegyüttes fennállásának 20-ik évfordulója alkalmából szervezett ünnepséget is.

– November 20-án Kijevben kellett volna fellépnie a vidék legjobb műkedvelő együtteseinek. Az előadást azonban elhalasztották és a helyszínt is megváltoztatták – tájékoztat az osztályvezető. – A koncertre egy későbbi időpontban Ungváron kerülhet sor.

Üresen tátong a nézőtér az Ungvári Ukrán Zenei-Drámai Színházban is. A bejárati ajtón felirat figyelmeztet a járványra, illetve arra, hogy odabent csak egészségügyi maszkban szabad tartózkodni. Mi anélkül lépünk Oleg Zajcev igazgató irodájába. Kapunk is fejmosást. Információt már kevésbé. Csak annyit árult el, hogy november 22-ig nem megy fel a függöny.

A megyei bábszínházban melegebb a fogadtatás. Itt fűtenek és nem kötelező a maszk viselete. Ljubov Kazsocina helyettes igazgató szerint ők nem félnek a vírusoktól. A kollektíva, bár minden előadás elmaradt, teszi a dolgát, a színpadon zavartalanul folynak a próbák.

– Elkezdtünk egy megyei előadássorozatot, de a harmadik helyszín után kénytelenek voltunk leállni – mondja vendéglátónk.– Idei programunkat teljesen átírta a kór.

A tizenhat ungvári előadáson kívül a megyei turné keretében mintegy félszáz műsorunkat halasztottuk el.

Nem érződik a pánik a megyei filharmónia kollektívájában sem. Ivan Mikita igazgató bizakodó a jövőt illetően:

– Seregnyi koncertet kellett lefújnunk, elhalasztanunk. A vesztegzár feloldását követően azonban mindent igyekszünk bepótolni. Fellépnek táncosaink, lesz előadásuk a szimfonikusoknak, de a Magyar Melódiák is remek összeállítással készül.

Szerettük volna megkérdezni a kialakult helyzetről Balázsi Józsefet, az Illyés Gyula Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatóját is, de sajnos nem sikerült elérnünk. Nem hivatalos információk szerint a társulat két hétre Pécsre utazott. Nyilatkozott viszont Imre József, a beregszászi művelődési osztály vezetője, aki elmondta: a Vérke-parti városban a karantén idejére nem volt betervezve semmilyen fontosabb rendezvény.

– Legközelebb december első napjaiban lesz program. Akkor rendezzük meg a Melpomené Ifjú Csillagai gyermekszínjátszó fesztivált, remélem, addigra véget ér a vesztegzár – mondja Imre József. – Most elsősorban erre készülnek gyermekeink. Ezt követően pedig jön a Mikulás-napi rendezvénysorozat, majd a karácsonyi ünnepségek.

Nagyon sok betervezett rendezvény elmaradt viszont a Beregszászi járásban, még próbákat sem tartanak. Sok helyen alma-bált és pöttyös-bált terveztek. A mulatságokat ha csúszással is, de remélhetően még az idén megtartják, ad felvilágosítást Halász László, a járási művelődési és turisztikai osztály vezetője. Készülnek a Mikulás-napi rendezvényekre, abban bíznak, addigra vége lesz a karanténnak.

Megbénult a művelődési élet Munkácson is. Vidékünk lélekszámát tekintve második városában nem fogad csoportokat a vár, zárva vannak a klubok, nem nyit ki a mozi és a Kárpátaljai Orosz Állami Drámai Színház sem. Utóbbi intézményt csak az utolsó pillanatban informálták a vesztegzárról, amikor már eladták a jegyeket az évadnyitó előadásra, mondja Jurij Sutyuk igazgató. Ha előre figyelmeztetik őket, kevesebb lett volna a kellemetlenség.

Munkács és tudomása szerint a járás művelődési dolgozói, előadóművészei körében nem több a beteg, mint máskor, közli Ilja Hleba, a város kulturális életét irányító osztály vezetője.

– Nemcsak a klubokat kellett bezárni, korlátoztuk a múzeumok nyitvatartását is. Turistacsoportokat például nem engedhetnek be a tárlókba. Nem tudjuk, meddig marad a vesztegzár, de abban nagyon bízunk, hogy a karácsonyra, szilveszterre és a jövő év elejére tervezett gazdag programunkat nem írja át a H1N1 vagy más vírus.

Ugocsa kulturális életében az utóbbi két hét csendesebb volt az átlagosnál. Eddig semmilyen rendezvény nem maradt el. Jelenleg múzeumi leltár van, amit november végéig be kell fejeznie a járási művelődési és turisztikai osztálynak, tájékoztatta lapunkat Grigora Éva módszerész. A számbavételezést a Tiszaháti Tájmúzeumban és a Tiszapéterfalvai Képtárban már elvégezték.

– Legnagyobb rendezvényünk november 28-án lesz, amikor is az 1930-as évek éhínségének áldozataira emlékezünk – mondja. – Igaz, még nem tudható, mi történik addig, érvényben lesz-e a vesztegzár vagy sem. Ugyanez vonatkozik december 3-ára, a rokkantak világnapjára, amire jótékonysági koncertet rendezünk. Emellett programot készítünk a Mikulás-napra, karácsonyra és újévre is. Járvány ide vagy oda, az élet folyik tovább. Nincs világvége! Igaz, vigyázunk magunkra.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó