2009. november 12., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 163.-164. (835.-836.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tömeges oltást terveznek

15 halott, 90 592 új megbetegedés – így fest az elmúlt egy nap mérlege. Az országban ezzel 1 122 188-ra nőtt a fertőzöttek, valamint 189-re a végzetes kimenetelű esetek száma a járvány kitörése óta.

Tizenegy nap során Ukrajnában 1082 mintát elemeztek, közülük 70-ben mutatták ki a H1N1 vírusát. Ez a szakemberek szerint igen kevés, az ország 46 milliós lakosságát figyelembe véve a jelenlegi 20–30 helyett legalább 150–200 tesztre lenne szükség naponta. Annál is inkább, mivel a WHO nálunk vizsgálódó orvosai szerint január elején, majd valószínűleg tavasszal újabb járványhullámra számíthatunk. Hogy megfelelőképpen kezelhessük a ránk váró újabb epidémiát, sürgősen létre kell hozni egy gyógyszertartalék-alapot, el kell látni a kórházakat lélegeztető készülékekkel, gyorstesztek elvégzésére alkalmas berendezésekkel.

Nehéz előre megjósolni, hogyan alakul a járványhelyzet, főleg az A típusú H1N1 vírus mutációra való hajlama miatt, de fel kell rá készülni, hogy a második hullám néhány hétig, sőt hónapig is eltarthat – mondta el újságíróknak Jukka Pukkila, a WHO Ukrajnában dolgozó küldöttségének vezetője. Az elnök és a miniszterelnök a kialakult helyzetet értékelve szükségét látja a lakosság tömeges sertésinfluenza elleni oltásának, holott az immunológus szakértők megjegyzik, járvány idején veszélyes a vakcinálás. Vaszil Lazorisinec, egészségügyi miniszterhelyettes szerint a legveszélyeztetettebb csoportok – orvosok, gyerekek, terhes nők, krónikus betegek – védőoltásához 607 millió adag szérumra van szükség. S bár egyelőre még folyamatban van két – egy orosz és egy brit – oltóanyag hivatalos bejegyzése, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács máris utasítást adott az országos oltási rend kidolgozására.

Ugyanakkor továbbra is többen állítják, a mostani járvány körüli pánik erősen eltúlzott. Ezekhez csatlakozott most Mihail Golubcsikov, az egészségügyi minisztérium statisztikai központjának vezetője. Elmondása szerint míg idén kilenc hónap alatt 3822, tavaly 4972, tavalyelőtt 4720, még korábban 4020 halálos áldozatot követelt az influenza és a szövődményeként jelentkező tüdőgyulladás.

Kárpátalján 36 207-re nőtt a regisztrált betegek száma. Az egészségügyi dolgozókat sem kerüli el a kór, egy nap alatt 57-et terítettek le a vírusok, heten kórházi ápolásra szorultak. Intenzív osztályon jelenleg két személyt kezelnek.

Régiónkba folyamatosan érkeznek a humanitárius segélyek. November elején Szlovákia küldött 200 ezer védőmaszkot, melyekből 100 ezret átadtak az inkább rászoruló Lemberg megyének. A Magyar Vöröskereszt 120 ezer maszkot, valamint 25 ezer dollár értékben gyógyszereket küldött, melyen a megyei infektológiai kórház, valamint a járások osztoztak. November 6-án a lengyelországi Krosno jelezte segítő szándékát, a beszállított 13 ezer maszkot az Ungvári Városi Központi Klinikai Kórháznak adták át. A csehországi Brno pravoszláv hívei pedig a huszti pravoszláv gyülekezetet támogatták meg mintegy száz kilogrammnyi gyógykészítménnyel.

Magyar Tímea

Esküdni muszály...

A vesztegzár ellenére sem hagyott alább a házasulandók kedve. A megyében egyetlen pár sem mondta le a novemberre betervezett esküvőjét. Kárpátaljai Anyakönyvi Hivatalhoz más ügyben fordulók aránya sem változott, mondta el lapunknak Natalja Jurkuc hivatalvezető. A megyeszékhelyen szombatonként továbbra is 7–8 boldogító igent mondanak ki – erősítette meg lapunknak Adriana Mikita, az Ungvári Anyakönyvi Hivatal megbízott vezetője, aki szerint nyilván túl nagy luxus lenne a költséges esküvők későbbre halasztása, ezért nem is jelezte senki ebbéli szándékát.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó