2009. november 12., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 163.-164. (835.-836.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Gyászol a futballtársadalom

Robert Enke halála mindenkit megrázott, aki egy kicsit is szereti a sportot és ismerte őt, közvetlen társait viszont egyenesen sokkolta a kapus tragédiája.

Enkét a Hamburg és Bréma között közlekedő expresszvonat ütötte el. A vonat a rendőrség információi szerint mintegy 160 km/órás sebességgel haladt, amikor a kapust elgázolta. A szurkolók már kedd este virágok és mécsesek százait helyezték el a hannoveri stadionnál.

A helyi rendőrség szóvivője, Stefan Wittke tudatta: a szervezet birtokában van egy levél, melyet Enke írt. A hivatalos szerv már közvetlenül a kapus halála után közölte: minden jel öngyilkosságra utal. Wittke elmondta, nem hoznak nyilvánosságra részleteket a búcsúlevélből.

"Elmondhatatlanul szomorú vagyok. Amikor ilyen hírt kap az ember, minden más probléma háttérbe szorul" – nyilatkozta Franz Beckenbauer, a német válogatottal játékosként és szövetségi kapitányként is világbajnoki címet szerző 64 éves legenda.

"Egyszerűen nem térek magamhoz" – fakadt ki Martin Kind, a Hannover klubelnöke, aki teljes katasztrófának nevezte a 2004 óta náluk védő kapus halálát.

"Óriási veszteség a futballnak, és személy szerint nekem is Enke halála. Gyorsan megtanulta a nyelvünket, és jó kapcsolatot alakított ki a csapattal, imádott győzni és tanulni. Nagyon jó ember volt" – nyilatkozta a Benfica TV-nek a lisszaboni csapat kapitánya, Nuno Gomes, aki az 1999–2000-es szezonban játszott egy csapatban a német kapuvédővel.

"Meg vagyok döbbenve, egyszerűen nem találok szavakat" – értetlenkedett a Chelsea-t erősítő Michael Ballack.

Enke a feleségét és egy nyolchónapos kislányt hagyott maga után, akit májusban fogadtak örökbe. Vér szerinti lánya, Lara 2006-ban kétéves korában halt meg szívelégtelenségben. Az utóbbi időben Enke egészsége sem volt rendben, az Azerbajdzsán elleni szeptemberi vb-selejtezőt gyomorfertőzés miatt kellett kihagynia, és a klubelnök szerint halála előtt igencsak labilis idegállapotban volt. Teresa Enke elmondta, a búcsúlevélben férje elnézést kért szeretteitől, hogy eltitkolta előlük egyre rosszabbodó állapotát.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó