2009. november 12., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 163.-164. (835.-836.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Bűnös kényszervakáción

A szokásos iskolai szünidők is sokszor állítják nehéz helyzet elé a szülőket, mert bizony nem könnyű megoldani a kicsik biztonságos elhelyezését. A mostani kényszerű vakáció pedig végképp felborította a családok megszokott életritmusát. Ilyenkor kerülnek főszerepbe a nagyszülők. De mit tegyen az, aki kénytelen magára hagyni gyermekét?

Az influenzajárvány miatti vesztegzár közepette a rendőrség fiatalkorúak ügyeivel foglalkozó osztálya és a gyermekvédő szolgálatok munkatársai próbálnak a szülők segítségére lenni és megakadályozni, hogy az unatkozó csemeték csavarogjanak, rossz emberek befolyása alá kerüljenek. Ugyanakkor a hátrányos helyzetű kiskorúak szituációját is vizsgálják.

A hónap elejétől zajló Vakáció elnevezésű megelőző akció eddigi eredményei arra utalnak, hogy sok gyerek nemcsak a kényszerszünidő miatt kerül összeütközésbe a törvénnyel, gyakran maguk a szülők ártanak a kicsiknek, terelik őket tévutakra, kényszerítik lopásra, koldulásra.

Az egyik ilosvai családban rettenetes kép fogadta a rendőröket és gyermekvédőket. Az egyéves Marijka és hároméves testvére magas lázzal feküdt a rozoga ágyon. A fűtetlen szobát elborította a piszok. A huszonkét éves anya otthon sem volt, amikor a hatóság kórházba vitte a gyermekeket, akikről kiderült, hogy tüdőgyulladásuk van. A lelketlen szülőt ittas állapotban egy férfi társaságában találták meg. Azt mondta, nincs az ő gyerekeinek semmi bajuk. A nő ellen eljárást indítottak.

A huszonkét éves Romant kiskorú megrontásának alapos gyanújával vették őrizetbe. A huszti fiatalember megismerkedett az üres óráit utcai csavargással és semmittevéssel töltő 15 éves Viktorijával. A kislány örült, hogy végre akadt valaki, aki odafigyel rá és akivel jól érzi magát. A baj csak az, hogy a férfi rossz útra terelte. Azt mondta neki, hogy csináljanak valami érdekes és őrült dolgot. Például lopjanak az üzletekből.

A lány ráállt a dologra. Egyszer-kétszer sikerült is elcsenni ezt-azt az eladók orra elől. Mindez jó heccnek tűnt. Egészen addig, míg az egyik drogériában le nem fülelték. Viktorija egy alkalmasnak tűnő pillanatban zsebbe csúsztatott egy drága manikűrkészletet. A bolt térfigyelő kameráján azonban észrevették a lopást.

Mint kiderült, Huszton nem ez volt az egyetlen ilyen eset. Az ugyancsak tizenöt éves Olga is olyan férfival ismerkedett meg, aki bűncselekmények elkövetésébe rángatta bele – családi házakba törtek be. A felnőtt elbánt az ajtózárral, a lánynak pedig az értékeket kellett elemelni a lakásból. Amikor elfogták őket, éppen készpénzt és mobiltelefonokat loptak.

Munkácson egy hétéves kisfiúra lettek figyelmesek, aki a járdaszélen kéregetett. Zord, esős idő volt, de a gyereknek ott kellett ülni, mert ha nem keresett pénzt, kikapott az anyjától. A huszonhárom éves asszony a közelből egy kocsmaasztal mellől figyelte, hogyan működik a fia, akitől az összegyűlt összeget elszedte és italra költötte. A nőt figyelmeztették, ha továbbra sem tesz eleget anyai kötelességeinek és nem gondoskodik fiáról, s azt csak jövedelemszerző eszközként kezeli, megfosztják szülői jogaitól.

Az egyik munkácsi járási községben betöréssel próbálta elűzni a kényszervakáció unalmát néhány gyerek – a tízéves Ivan és Vitalij, a tizenkét esztendős Jenő, valamint tinédzserkorú cimborájuk, Miroszlav. Az éj leple alatt elszöktek otthonról és a községi vegyeskereskedéshez mentek. Az előre eltervezett módon feltörték az ajtót és kirabolták a boltot. Szeszes italok és néhány doboz cigaretta mellett édességeket és üdítőket vittek el. A zsákmányt azonban már nem tudták elfogyasztani, mert a rendőrök rájuk találtak. A gyerekek azt mondták, unatkoztak és egy kis kalandra vágytak.

A rendőrség eddig több száz csavargó fiatalkorút állított elő, illetve vitt haza és adott át a szülőknek. Negyven gyerek valamilyen törvénytelenséget követett el, ezért őket, illetve a szüleiket felelősségre vonják. Hét esetben bűnvádi eljárást indítottak, huszonhat személyt közigazgatási úton vontak felelősségre.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó