2009. november 12., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 163.-164. (835.-836.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Feszülő helyzet

Bár a strasbourgi bíróság szerint jogsértő lehet, biztosan nem tűnnek el a feszületek az olasz osztálytermekből. A hír kapcsán az Origo azt írja, van olyan magyar, aki országgyűlési biztoshoz fordult, mert zavarta a hajnali imára hívó harangszó, Európa számos országa pedig a muszlim fejkendővel nem tud megbékélni.

Pedig a feszületet és a többi vallási jelképet nem csak vallásos emberek védik: sokak szerint ezek olyan mélyen gyökereznek kulturális hagyományainkban, hogy az ellenük való fellépés gyökereinket vághatja el. "Egy kultúra jelképeinek eltörlése addig vezethet, hogy megsemmisítjük azt a kultúrát is, amelyben gyökereznek" – írta néhány napja Michele Zanzucchi, a Cittá Nuova vallásos témákkal foglalkozó magazin szerzője. Zanzucchi a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának múlt heti döntését kommentálta így, amely szerint sérti a szülők jogait, hogy az olasz állami iskolákban kötelező kellék az osztálytermekben a katolikus vallás legfontosabb jelképe, a feszület.

Az ügyet egy finn származású, olasz állampolgárságú nő, Soile Tuulikki Lautsi indította el még 2002-ben, amikor kifogást emelt az ellen, hogy az észak-olaszországi Abano Terme állami iskolájában – ahová gyermekei jártak – feszület lóg a falon. Az iskola vezetősége a helyén hagyta a feszületet, mire Soile pert indított. Végigjárta az összes létező olasz jogi fórumot. Miután mindenütt elutasították a panaszát, a strasbourgi testülethez fordult. Az emberi jogi bíróság pedig egyhangú ítéletében úgy döntött, a tanteremben állami rendeletre elhelyezett feszület korlátozza a szülőknek azt a jogát, hogy a saját meggyőződésük szerint neveljék a gyermekeiket, ezért ötezer euró kártérítést ítélt meg Lautsinak. A bírók szerint a feszület azt a látszatot keltheti, hogy az iskolai oktatás vallásos szellemben zajlik. Ez zavaró lehet a nem katolikus vagy ateista diákok számára, akik ráadásul nem tudják elkerülni, hogy naponta találkozzanak az osztályteremben a feszülettel. A döntést sokan úgy értelmezték, hogy a strasbourgi bíróság megtiltotta Olaszországnak, hogy feszület legyen az osztálytermekben, több jelentős lap is a "betiltva" szót használta címeiben. A feszület kihelyezését azonban egy jogszabály írja elő Olaszországban, ezt pedig nincs joga megsemmisíteni a strasbourgi bíróságnak. Az ítélet ellen fellebbezni lehet, az olasz kormány már jelezte is, hogy élni kíván a lehetőséggel.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó