2009. november 12., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 163.-164. (835.-836.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Megbukott a DAI

Az ukrán állampolgárok döntő többsége katasztrofálisnak tartja az ország útjain uralkodó állapotokat és csapnivalónak a közlekedési rendőrség (DAI) munkáját. Legalábbis ez az eredmény született a Research & Branding Group szociológiai intézet felmérésekor.

Az ország valamennyi régiójára kiterjedt felmérésben a válaszadó autósok 79, a gyalogosok 74 százaléka elégedetlen a közlekedési morállal és a rendőrök teljesítményével, tájékoztatta a médiát Jevhen Kopatko, a kutatóintézet igazgatója. A válaszadók egy és öt pont között értékelhettek. A közlekedés biztonságát például elégtelennek minősítették.

A balesetek kiváltó okai között a legtöbben az utak siralmas állapotát említették, valamint a gépjárművezetők figyelmetlenségét. 89 százalék vélte úgy, hogy a gyorshajtás és az ittas vezetés idézi elő a legtöbb karambolt. Sokan sorolták ide a mobiltelefonok vezetés közbeni használatát is. A válaszadók közel fele vélte úgy, sokan úgy jutnak jogosítványhoz, hogy a KRESZ alapvető előírásait sem ismerik. Ezért leginkább a DAI munkatársai felelősek. A megkérdezettek közel kilencven százaléka korruptnak mondta a rendőrséget, és munkáját 2-es osztályzatra minősítette.

Tény, hogy Kárpátalja útjain tíz hónap alatt 119 034 szabálysértőt csíptek fülön. Közülük 5622-en ittasan vezették járművüket. Közútjainkon 592 balesetben 94-en vesztették életüket és 738-an szenvedtek sérüléseket. 18 gázoló cserbenhagyta áldozatát.

Mintegy negyvenezer kihágót a térfigyelő kamerák és a rendőrségi radarkészülékek adatai alapján kaptak el. Többségük a megengedett sebességhatárt lépte át, 11 554-en a megállni és várakozni tilos jelzést vették semmibe, de több százan voltak, akik a tilos jelzést ignorálták.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó