2009. november 12., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 163.-164. (835.-836.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Patikában jár a jó szó

Csepe központjában járva véletlenül bukkanok rá a helyi patikára.

– Nem csoda, csak a közelmúltban nyitottunk. Néhányan az itteni helyi lakosok közül sem tudnak még rólunk – mondja Natalija Palincsak gyógyszerész, aki a szomszédos településről utazik ide naponta, hogy kiszolgálja a csepeieket. Mivel ukránul válaszol, megkérdezem, nincsenek-e nyelvi nehézségei, hogy érteti meg magát a magyar vásárlókkal. Kiderül, szó sincs ilyenről. Igaz, hogy nem beszéli a nyelvet, mert akcentusa miatt szégyelli, de nagyszerűen megérti a magyarokat.

Natalija elmondása szerint a kétnyelvű településen ilyenkor ősszel keresik leginkább a gyógyszereket. A gyerekek körében tarolnak a különféle légúti fertőzések, míg az idősebbek a magas vérnyomás elleni készítményeket veszik. De minden érdeklődő előrebocsátja, hogy ne legyen drága az a patikaszer.

A tapasztalat azt mutatja, hogy elsősorban a helyi asszonyok gondolnak az egészségükre. A harminc-, negyvenéves korosztály keresi fel leggyakrabban, kér tanácsot, konzultál a patikussal.

– Mivel itt faluhelyen rengeteg a munka, a nők nem engedhetik meg maguknak, hogy betegeskedjenek, ezért jobban törődnek magukkal, mint a férfiak. Ők sokkal passzívabbak – jellemzi vevői körét a gyógyszerész.

Arra a kérdésre, nem okoz-e riadalmat a faluban az influenzajárvány, azt mondja, itt nyugodt a helyzet, igaz többen kerestek antivirális szereket. De azt is a tél közeledte, s az ilyenkor egyébként is várható megbetegedések miatt. Drága szerekre nincs igény, az embereknek nem telik rá. De szükség esetén, ha valaki megrendeli, néhány napon belül beszerzi a gyógyírt.

Délelőtt kilenc és egy óra között látogatják a patikát a legtöbben. Natalija, mint mondja, igyekszik elbeszélgetni az emberekkel, tanácsot ad, ha szükségét látja, orvoshoz küldi az illetőt. Sokszor a jó szó legalább olyan hatékony ellenszer, mint a legdrágább orvosság, vallja.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó