2009. november 12., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 163.-164. (835.-836.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Meglepetések és rendbontások évada
Tizenegy év után ismét bajnok a Beregvidéki FC

A szezonstarttól 32 forduló vagy is 2855 perc kelett a Beregvidéki FC-nél, hogy a magyaei labdarúgó élvonalban bajnok legyen. A Vérke-parti gárda a hétvégén 25 perccel az idényzáró hármas sípszó elhangzása előtt, tizenegy év után ismét magáénak tudhatta a bajnoki serleget. A csaknem háromezer perc sok meglepetést okozott a csapatok és a szurkolók számára.

A 2009-es szezonban rekord számú, 18 csapat szállt ringbe a bajnoki cím megszerzéséért. Vidékünk legnépszerűbb sportágának pontvadászata négy, pontosabban három újonccal bővült – az FK Szerednye, az FK Borzsava és a Pisztraházai Meteor csatlakozott az élmezőnyhöz. Az FK Polena csak azért kakukktojás a történetben, mivel az elmúlt években gyengélkedő Szolyvai Avangard utódcsapataként nevezett. Mint később kiderült, nem kis sikerrel. Ám a finisig megcsappant a létszám. Nem tartott ki a lendület a Kölcsényi FC és az Iványi FC-nél. A sorozatos vereségek és a sereghajtó helyezés következtében előbbi az első, utóbbi a második körben búcsúzott. Rég nem látott döntés született, amikor a szakszövetség fegyelmi bizottsága, megelégelve a sorozatos rendbontásokat, kizárta a bajnokságból a Kőrösmezői Hoverlát.

Az idei bajnokság legkínosabb és legtöbbet emlegetett problémái a pályán és annak környezetében történő rendbontások voltak. A 12. fordulóban három mérkőzésen is rátámadtak a játékvezetőre. Az Iványi FC–Kőrösmezői Hoverla találkozót félbeszakító Valerij Skura sípmester bordatörésekkel és súlyos koponyasérülésekkel került kórházba, miután a hazai szurkolók bántalmazták. A mérkőzésvezetőn kívül a vendégek hálóőre is orvosi ellátásra szorult. Közelről sem ilyen súlyos, ám kirívó eset történt Újdávidházán, ahol a szurkolók a partjelzőt inzultálták. Komoly lépésre késztették a megyei szövetséget a második körben a Kőrösmezői Hoverla–Beregvidéki FC találkozón történtek. A hazai játékosok többször is felülbírálták a játékvezető döntéseit, lökdösték a partjelzőt, a szurkolók leköpték az asszisztenst. Ugyanakkor a Hoverla játékosai durva, alattomos módszerekkel próbálták megfélemlíteni a Vérke-parti játékosokat. A játékvezető, megelégelve mindezt, a 40. percben a sorozatos atrocitást követően félbeszakította a mérkőzést. Ezt követően a kőrösmezői játékosok és a szurkolók elégtételt akartak venni a bírón, aki komolyabb sérülések nélkül úszta meg az incidenst. Az esetről videofelvétel is készült, ami felkorbácsolta az élvonal amúgy is zaklatott hangulatát. Végül a szövetség példát statuált, kizárta és pénzbüntetéssel sújtotta a Hoverlát.

A színvonalas, kiélezett és élvezhető mérkőzéseknek köszönhetően benépesültek a lelátók. Gyakran ezernél többen látogatták a Beregvidéki FC, a Munkácsi FC, az FK Polena, a Nagyszőlősi FC és a Nagybereznai Sport FC hazai mérkőzéseit. Ám foghíjas tribünök előtt játszották a mérkőzéseket Ökörmezőn, Pisztraházán, Ilosván és Técsőn.

De nézzük, mi történt a pályán a 32. fordulóban. A sereghajtó Técsői FC, az Ilosvai Buzsora, a Rahói Kárpáti és az Ökörmezői Verhovina az előző évekhez hasonlóan az alsóházban viaskodott. Mellettük szól, hogy a kölcsényiekkel ellentétben nem dobták be a törölközőt. Egymástól és a középmezőnyben hullámzó teljesítményt nyújtó újonc Pisztraházai Meteortól, Viski FC-től, a szintén "zöldfülű" FK Borzsavától, az Újdávidházai Medvigytől és a Nagybocskói Jalinkától próbáltak pontot csenni, ám ez nem volt elég az előrelépéshez.

A bajnokság félidejében még hat-hét csapat is pályázott a bajnoki címre. Óriási meglepetés az újonc FK Szerednye szereplése. A Nagybereznai Sport FC gyengén kezdett, majd a szezon második részében felküzdötte magát a tabella második fokára, ám ez a lendület alábbhagyott. Majdnem végig a vezető hármas nyomában járt a Nagyszőlősi FC. Kiegyensúlyozott teljesítmény jellemezte a gárdát, jövőre a dobogós helyezés se kizárt.

A Beregvidéki FC, az FK Polena és a Munkácsi FC az utolsó pillanatokig partiban volt az aranyéremért. A címvédő és a ponthajhászat elején sorozatban 11 meccsen veretlen titkos favoritként kikiáltott Munkácsi FC a 13. fordulóban botlott. A középmezőnyhöz tartozó Nagybocskói Jalinka vette el a munkácsiak "szüzességét". Ezzel a Latorca-parti hullámvasút lejtmenetbe váltott. A fiaskót még két vereség követte, egyiket, 6–1 arányban a Beregvidéki FC-től szenvedte el idegenben. Ezzel gyakorlatilag elapadt a címvédő előnye, az üldözők nemcsak beérték, de meg is előzték a csapatot. Megjegyzendő, tavaly csupán egyszer botlott, most zsinórban három vereséget könyvelhetett el. Az ott elherdált pontok a címvédésbe és a második helybe kerültek.

Félelmetes sebesség be kapcsolt az idén az FK Polena. A Szolyvai Avangard utódcsapataként pályára lépő gárda az előd régi fényében tündököl. Hisz, az Avangad zsinórban hatszor ünnepelhetett bajnoki címet, mikor is a Munkácsi FC letaszította képzeletbeli trónjáról a szolyvai gárdát. Félidőben a tabella éléről várhatta a folytatást. Ám a őszi szezon nem kedvezett a polenaiaknak, így a második hellyel kell beérniük. A Polena a megyei kupadöntőben Munkácson 2–0-ra győzte le a Beregvidéki FC-t, így a kupával vigasztalódhat.

A legnagyobb trónkövetelőnek a tavaly bronzérmes Beregvidéki FC bizonyult. Idegenben az Iványi FC-től elszenvedett vitatott vereséggel rajtolt, ám ezt követően nem talált legyőzőre a Vérke-parti csapat. Így elmondhatjuk, tizenegy év után méltán foglalhatta el helyét megyei labdarúgás trónján.

Az elmúlt évek legszorosabb megyei labdarúgó-bajnokságán vagyunk túl, 256 mérkőzésen 938 gól született.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó