2009. november 10., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 162. (834.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Orvosság áramingadozásra

Az utóbbi napokban, hetekben megszaporodtak a szerkesztőségünkbe érkező panaszos telefonhívások. A megyeszékhely panelházaiban élők arra panaszkodnak, hogy mint a rosszemlékű áramkikapcsolások időszakában, mind gyakrabban romlanak el lakásuk villamos berendezései. Ezúttal viszont nem a ki-bekapcsolások, hanem a gyakori feszültség-, illetve áramerősség-ingadozás miatt. A vidéken élőknek ugyanez a probléma okoz nem kis gondot. Mint mondják, esténként olyan gyenge az áram, hogy alig látnak, éjszaka viszont olyan erős, hogy egyre-másra mennek tönkre a villamos készülékek – panaszolták többen is.

– Vajon mi a teendő? – kérdeztük a szakembert.

– Mindenekelőtt a kiváltó okot kell megállapítani – válaszolta Szakács Gyula több évtizedes tapasztalattal rendelkező villanyszerelő. –Késő ősszel, a hideg idő beköszöntével, amikor még sok helyütt akadozik a fűtés, többen kapcsolnak be villanyárammal működő fűtőtesteket, ami túlterheli a hálózatot és csökken a feszültség, alig világítanak a villanykörték, leállhatnak a villamos berendezések, kikapcsolhat a televízió.

– A még nagyobb gondok éjszaka történnek, az áramerősség ugrásszerű növekedése miatt égnek ki a berendezések.

– A jelenség oka, hogy a lakók többsége éjszakára kikapcsolja az említett villanymelegítőket.

– Hogyan lehet megelőzni a bajt?

– A korszerű villamos berendezések eleve rendelkeznek egy áramingadozás elleni biztosító szerkezettel, amelynek az a szerepe, hogy megvédje a hűtőszekrényt, a mélyhűtőt, a mosógépet stb.

– Van-e más alternatíva?

– Végső megoldásként javasolhatom kisebb stabilizátorok hálózatba iktatását. Az ilyen, 250–300 hrivnyába kerülő áramszabályozók lakáson belüli bekapcsolása két-három gépet védhet meg a kiégéstől.

– Hibás-e, felelősségre vonható-e az áramszolgáltató?

– Ki kell deríteni, hogy valóban a szolgáltató okozta-e a hibát, hiszen a szerződés megkötésekor garanciát vállalt a minőségi szolgáltatásra. Úgy tudom, amennyiben igazolást nyer, hogy az ő hibájából mentek tönkre a gépek, kártérítésért perelhető.

A megyei villamos műveket is megkérdeztük:

– Mi a szerződésben vállaltakat messzemenőkig teljesítjük – válaszolta Joszip Szlivka, a részvénytársaság főmérnöke –, az előírt követelményeknek megfelelően szolgáltatunk ügyfeleinknek. A szóban forgó rendellenességekért maguk a fogyasztók a felelősek. Ennek ellenére nem zárkózunk el a panaszok kivizsgálásától. Szakembereink kimennek a helyszínre és megállapítják, a fogyasztó vagy mi hibáztunk-e.

Megkerestük a fogyasztóvédőket is. Mit tudnak ők lépni ilyen esetekben?

Volodimir Tovtin, a megyei fogyasztóvédelmi főosztály helyettes vezetője elmondta, hozzájuk elvétve fut be ilyen jellegű bejelentés.

– Ha előfordul, akkor sem tudunk érdemben segíteni a panaszosnak. Nekünk nincsenek olyan szakembereink, akik képesek volnának megállapítani, hogy az adott készülék az áramszolgáltató hibájából ment-e tönkre.

A fogyasztók védelmét ellátni hivatott főosztályon így csak tanácsokkal tudják segíteni az ügyfeleket. Legelső lépésként meg kell keresni a hiba forrását. Előfordult például, hogy az egyik lépcsőházban lévő elektromos kapcsolószekrényben patkányok vertek tanyát és elrágták a kábeleket. A lakások áramszolgáltatás nélkül maradtak. Ez esetben nem a szolgáltató, hanem a házkezelőség ellen kellett panaszt emelni. Amennyiben valóban a feszültség-ingadozás következtében romlott el a hűtő, televízió vagy más berendezés, akkor valamelyik szakszervizhez kell fordulni, ahol megállapítják a meghibásodás okát és arról hivatalos igazolást állítanak ki.

– Ha a javítást végző cég kiadja az igazolást, azzal elindíthatunk egy eljárást az áramszolgáltató ellen – tanácsolja Volodimir Tovtin. – A dolog azonban meglehetősen hosszadalmas, költséges és idegőrlő. Ezt érdemes szem előtt tartani. Igazunkat ugyanis be kell bizonyítani, amihez nem árt ügyvédi segítséget igénybe venni. De akiben van elég kitartás, elképzelhető, hogy sikerrel jár. Mindenesetre én még nem hallottam ilyen esetről.

A mai háztartási gépek és a híradástechnikai eszközök el vannak látva megfelelő védelemmel, mondták el az egyik műszaki áruház vevő-szolgálatán. A készülékeket eleve úgy gyártják, hogy azok üzemeltetésekor nincs szükség külön stabilizátorra. Túl alacsony feszültségnél, be sem lehet azokat kapcsolni, mert a beépített biztosíték nem engedi. Ha mégis megtörténik a baj, annak több oka lehet. Amennyiben a külső hálózat hibája valamennyi lakásban tönkreteszi a bekapcsolt berendezéseket, ellenben ha csak egy helyen történik baleset, annak oka minden bizonnyal a lakáson belül keresendő.

Balogh Csaba, Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó