2009. november 10., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 162. (834.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Timosenko az infektológián

Egynapos kárpátaljai kampánykörútján Julija Timosenko zsúfolt programjára hivatkozva nem látogatott el Szürtébe. A miniszterelnök eredeti programjában ugyanis az szerepelt, hogy felkeresi az ungvári járási település családorvosi rendelőjét. Az intézmény alkalmazottai azonban hiába glancoltak mindent tükörfényesre.

A miniszterelnöki vizit a megyei infektológiai kórházra korlátozódott. Szombati számunkban Mihajlo Poljak, az egészségügyi intézmény főorvosa még úgy nyilatkozott, hogy tömve vannak a kórtermek, pótágyakat kellett elhelyezniük. Julija Timosenko látogatásakor azonban nyoma sem volt a zsúfoltságnak. Sőt, az elnökjelöltet a látottak arról győzték meg, hogy Kárpátalján nincs ok az aggodalomra, a járványügyi helyzetet a kabinet intézkedéseinek és az orvosok áldozatos munkájának köszönhetően kellő gonddal kezelik.

A kormányfő nagyra értékelte az egészségügyi személyzet munkáját, melynek köszönhetően a kórházban minden szükséges gyógyszer a betegek rendelkezésére áll. Azt is eredményként könyvelte el, hogy az infektológián egyetlen H1N1 influenzával fertőzött pácienst sem kezelnek (!) és olyanok sincsenek, akiknek légzőkészülékre volna szükségük.

Mihajlo Poljak köszönetet mondott a miniszterelnöknek a kormány gyors és hatékony járványellenes intézkedéseiért, a kórháznak juttatott anyagi és műszaki segítségért. Arról azonban nem szól a fáma, hogy miként lett ellátva a kórház minden szükségessel. Nem esett szó például arról sem, hogy a Magyar Vöröskereszt által a kárpátaljai testvérszervezet címére küldött 120 ezer védőmaszk, antibiotikumok és más gyógyszerek is valamiért az infektológiai kórházban kötöttek ki.

Ezt követően a megyei tanács üléstermében rendezett gyűlésen Julija Timosenko nem szűkölködött az ígérgetésekben. Azt állította, a kormány már hétfőn átutalja az orvosok erőn felüli teljesítményének jutalmazására szánt pénzösszeget. Továbbá, hogy megadják azt a 2,2 millió hrivnyát, amit Oleg Havasi, a megyei közigazgatás elnöke kért a megyei kórház új sebészeti szárnyának építésére.

Lapzárta előtt érdeklődtünk a megyei állami közigazgatás sajtószolgálatánál, de Natalija Mihalina szóvivő nem tudott arról, hogy megérkezett-e a beígért összeg. A megyeházán ugyanis éppen áramszünet volt...

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó