2009. november 10., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 162. (834.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szak-Tár
Több fényt a szárnyasoknak

A tyúkok tojástermelése és a fény között szoros összefüggés van.

Ha csökken a fény, a hozam is kevesebb, sőt, egy idő után – elsősorban késő ősszel, amikor a természetes fény már napi kilenc óránál kevesebb – a szárnyasok teljesen abbahagyják a tojást, és vedlésbe kezdenek. Ez a nemkívánatos folyamat mesterséges megvilágítással elkerülhető. Szereljünk fel a tyúkólba negyvenes vagy hatvanas villanykörtét úgy, hogy az ól minden részét egyenletesen megvilágítsa. Reggel hétkor kezdjük a világítást és csak este nyolckor fejezzük be.

A szőlő fedéséről

A szőlő fedése mindenekelőtt azokon a vidékeken ajánlott, ahol az elmúlt évek tapasztalata szerint kemény fagyokra számíthatunk.

Nemcsak az alacsony, hanem a magas művelésű tőkék biztosító csapjait is célszerű télire földdel betakarni. A fiatal gyökeres vesszőket és oltványokat ilyenkor alaposan válogassuk át és csak az erőseket ültessük ki állandó helyükre. A tőkékre felhalmozott földréteg egész télen védi a szőlőt, ami tavasszal jelentősen segíti a rügyfakadást.

A legjobb alom a szalma

Alomra az állatoknak nagy szükségük van.

Hiányában nemcsak a felfázás, felfekvés, lábszerkezeti megbetegedések száma nő, de romlik az állat közérzete, ami tejtermelésében is jelentkezik és nehezebb a tisztántartása is. A legjobb alomanyag az egészséges, száraz, penészmentes szalma. A penészes többet árt, mint használ. Megfelelő alomanyag lehet a fűrészpor vagy a faforgács is. Csak arra ügyeljünk, hogy az újszülött jószág meg ne egye, mert megbetegedhet, elhullhat tőle.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó