2009. november 10., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 162. (834.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kórbarát köztisztaság

Hetek óta újra Ukrajna nevétől hangos a világ. Szokás szerint most sem valami szépet, jót társítanak hozzá. Sőt! Rettegéssel, páni félelemmel emlegetik. Szlovákia az influenza terjedése miatt már lezárta a határait, Záhony polgármestere pedig a magyar egészségügyi miniszter közbenjárását kéri a hőkamerák felállítására a határátkelőn. Lassan az egész ország vesztegzár alá kerülhet.

Páni félelem tartja sakkban Kárpátalja lakosságát is. Ezt csak fokozzák a szinte percenként egymásnak ellentmondó hírek. Arról, hogy valóban a kaliforniai, azaz a sertésinfluenza szedi áldozatait vagy valami más, a szakemberek maguk is eltérően nyilatkoznak. Sokan összeesküvés-elméleteket gyártanak. Beszélnek vegyszergyári robbanásról, de az oroszok által ledobott vírus-bombáról is. Julija Timosenko viszont hét végi látogatása során úgy nyilatkozott, hogy megyénkben minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg van elégedve. (Valami hasonlót egykoron emlegetett már egy Habsburg-koronás fő, s annak sem lett jó vége.)

Szóval a helyzet jellemzően ukrán. Elegendő és megfelelő gyógyszer, a fertőzés terjedésének megakadályozására szolgáló egységes terv nincs. Van helyette káosz, fejetlenség és kapkodás. Pedig a WHO már az év elején figyelmeztetett a világjárványra. Azok az országok, ahol komolyan vették ezt, rögtön megkezdték a felkészülést. Kifejlesztették vagy beszerezték az oltóanyagot, feltöltötték gyógyszerkészleteiket. Hogy a mi egészségügyünk miben reménykedett? Talán a javasasszonyok és csodatevők elrettentő erejében. Ám most még az sem segített, a vírus egyszerűen lerohanta az országot. Miközben az influenza tarol, sokak vagyona gyarapszik. Az ötven kopijkás gézmaszk egyes helyeken már 10 hrivnyába kerül, egy kiló fokhagymáért pedig akár 50 hrivnyát is elkérnek. A citrom, a narancs ázsiója is jócskán emelkedett.

Engem mégsem a mások kárán meggazdagodók bosszantanak a legjobban, hanem a patikamérlegen mért higiénia. A vírusok terjedésének megakadályozása érdekében ugyanis a gézálarc, a gyakori kézmosás elengedhetetlen. Ám a vízművek a felgyülemlett tartozások miatt ragaszkodik a korlátozáshoz. Így bármennyire is szeretnénk akkor kezet mosni és tisztálkodni, amikor akarunk, nem tehetjük, csak amikor az ütemterv megengedi. Ehhez pedig társul a sok fűtetlen lakás, ahol valószínűleg egész télen hidegek maradnak a radiátorok. Kész kánaán a vírusok számára. Nem csoda, ha ennyire ragaszkodnak hozzánk és tábort vertek az országban.

Szerintem ebben a vírusok-uralta időben talán nem a spórolás, a tartozás behajtása lenne a legfontosabb. Mert, ha valóban ilyen iramban szedi áldozatait a kór, előfordulhat, hogy nem lesz kitől behajtani sem a fűtés-, sem pedig a vízdíjat.

Varga Márta

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó